Unele bucureştence preferă să nască acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, 20 de bucureştence au ales să nasca la domiciliu de frica sistemului medical cangrenat, pentru că nu au vrut să dea şpagă dar şi pentru că într-un mediu familiar naşterea este mai puţin traumatizantă. Femeile sunt însă nevoite să aducă micuţii pe lume singure sau cu moaşe aduse din străinătate pentru că legislaţia nu permite moaşelor din România să asiste naşterile la domiciliu.

Anul trecut, aproximativ 100 de românce au ales să nască acasă, potrivit statitisticilor realizate de Asociaţia „Mame pentru Mame“. Dintre acestea, peste 20 sunt din Bucureşti şi au ales să treacă prin una dintre cele mai importante experienţe din viaţa lor în confortul căminului lor în loc să meargă la un spital.
„Motivul principal pentru care femeile vor să nască acasă este lipsa de încredere în sistemul medical dar şi faptul că naşterea la domiciliu este mai puţin traumatizantă“, a explicat Ana Măiţă, reprezentanta Asociaţiei „Mame pentru Mame“, una dintre bucureştencele care a născut acasă. Ana are doi copii, pe Filip în vârstă de trei ani pe Felix de un an, ambii aduşi pe lume la domiciliu unde a fost asistată doar de soţul ei, Ionuţ.

„Am vrut să nasc acasă pentru că niciun spital sau clinică privată nu a dorit să mă lase să nasc natural. Voiam să am o naştere nemedicalizată şi să stau într-o poziţie gravitaţională corectă, adică ridicată. Nu voiam anestezii sau alte intervenţii pentru ca apoi copilul să fie extras cu forcepsul şi să fie traumatizat“, a mai povestit Ana.

„Am aflat de ce femeile urlau de durere la naştere“

Astfel, Ana şi soţul ei au luat decizia să aducă pe lume primul copil acasă. „Travaliul a fost de cinci ore şi am aflat de ce vedeam femeile acelea urlând în filme. Dacă stai culcată durerile sunt insuportabile. În picioare însă, durerile sunt mai uşoare. Nu este însă o poziţie comodă pentru cadrele medicale, de aceea în spitale femeile stau culcate“, a adăugat Ana. Tânăra mămică a avut un travaliul mult mai scurt, doar 15 minute. „La ambele naşteri mi-a lipsit însă ajutorul unei moaşe. Moaşele din România nu au dreptul să asiste naşteri la domiciliu aşa cum se întâmplă în alte ţări“, a mai spus Ana Măiţă.


300 de euro moaşa de „import“


O altă mămică, din Satu Mare, Alina, a ales să nască acasă, dar a apelat la ajutorul unei moaşe din Ungaria. „În Ardeal este o practică frecventă, multe femei nasc cu moaşe din Ungaria pentru că acestea au dreptul legal să asiste. A venit la mine acasă, i-am plătit bineînţeles drumul şi serviciile, în total aproximativ 300 de euro. A fost mult mai bine decât să merg la spital unde, la prima naştere, am fost umilită, am dat şpagă şi am plecat de acolo cu fobii“, a spus Alina.

Reprezentanţii Ascoiaţiei„Mame pentru Mame“ împreună cu cei ai Centrului de Pregătire pentru Sarcină şi Naştere „Active Center“, cu Ordinul Moaşelor din România şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor fac în prezent demersuri pentru obţinerea cadrului legal astfel încât moaşele să poată asista la naşteri.

„Înainte de a ne adresa la CEDO vom face o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi la Parlamentul României. Este dreptul femeii să aleagă cu cine şi unde naşte, bineînţeles dacă nu pune în pericol viaţa copilului şi a ei”, a spus moaşa Vania Limban, reprezentant „Active Center“.


„Naşterea la domiciliu poate fi periculoasă“


Medicii specialişti spun că naşterea la domiciliu este posibilă doar în cazul gravidelor perfect sănătoase. „Sarcina şi naşterea nu sunt boli, ci stări fiziologice. De aceea, în principiu, femeile cu sarcini normale ar putea naşte asistate doar de moaşă, dar consider că acest lucru este riscant în România“, a declarat medicul ginecolog Cezara Bucur de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

În opinia ei, sistemul sanitar din România nu este suficient de performant încât să se poată interveni în regim de urgenţă dacă o gravidă care a ales să nască doar cu moaşă prezintă complicaţii.„Suferinţa fetală acută poate apărea în orice moment al travaliului şi al expulziei. Se poate ca fătul să aibă cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtuilui şi se sufocă. Dacă nu se intervine prompt, riscurile sunt majore“, a mai spus ginecologul.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite