Un vierme de 10 centimetri a fost scos din ochiul unui bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vierme de peste 10 centimetri a fost scos ieri de medicii de la Spitalul Clinic de Oftalmologie din ochiul unui bucureştean.

Bărbatul, în vârstă de 55 de ani, este un ofiţer superior în retragere. El s-a prezentat la spital ieri, în jurul orei 15.00, acuzând dureri la ochiul drept. „Pacientul a ajuns la noi cu ochiul drept inflamat şi cu dureri foarte mari.



După o scurtă analiză, ne-am dat seama că are un corp străin sub conjunctivă (stratul transparent care acoperă albul ochiului). L-am operat şi i-am scos din ochi un vierme de peste zece centimetri“, a declarat managerului Spitalului Clinic de Oftalmologie din Bucureşti, profesor doctor Monica Pop. Ea spune că şi-a dat seama că are de-a face cu un parazit după ce l-a atins cu penseta pentru a-l extrage din ochiul pacientului şi a observat că mişcă.

„Nu am mai văzut aşa ceva“

În urma operaţiei, bărbatului nu i-a pierit simţul umorului, chiar dacă a fost operat pe viu, după ce i-a fost făcută doar o anestezie locală. Când a auzit că viermele care i-a fost scos din ochi se mişcă în serul fiziologic în care a fost pus de medici, pacientul s-a oferit să-i cumpere un slip, pentru intimitate. „Vestea bună este că bărbatul se simte bine şi vederea nu i-a fost afectată. Chiar avea chef de glume după ce am terminat intervenţia chirurgicală pe care a urmărit-o până la sfârşit“, a încheiat Monica Pop, nu înainte de a preciza că nu a mai întâlnit un astfel de caz în toată cariera sa de peste trei decenii.
Preşedintele Asociaţiei Parazitologilor din România a identificat pentru "Adevărul" acest vierme. "După informaţiile apărute ieri pe unele canale TV, parazitul extras din ochiul unui pacient, de doamna profesor Monica Pop, pare a fi un vierme nematod, cu posibilitatea de încadrare în familia Filariidae (probabil o filarie autohtonă); acestea, pot, în cazuri rare, să paraziteze, ca adulţi, la om, la nivel ocular. Dar, pentru o determinare taxonomică precisă a acestui parazit şi cunoaşterea ciclului biologic, inclusiv al insectelor vectoare, sunt absolut necesare studii ale specialiştilor în grupul respectiv", a estimat profesor asociat dr. Doina Codreanu-Bălcescu, preşedintele Asociaţiei Parazitologilor din România.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite