Un nou vaccin contra penumoniei şi a meningitei a fost lansat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinul Prevenar 13 conţine grupele de tulpini incluse în vaccinul cu şapte valenţe, la care s-au adăugat alte şase tipuri de tulpini, cele mai frecvente care pot provoca boli pneumococice în rândul copiilor de până la cinci ani din întreaga lume.

Infecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor iar pneumococul este cea mai importantă cauză a infecţiilor respiratorii de cauză bacteriană, a evidenţiat prof. dr. Doina Pleşca, de la Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", cu ocazia lansării unei noi generaţii de vaccin, cu 13 serotipuri, pentru prevenirea bolilor pneumococice.

Medicul a explicat că infecţiile pneumococice includ pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, otita acută, sinuzita sau bronşita. Pneumococul care provoacă aceste afecţiuni este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior. Procentul de purtători sănătoşi la populaţia globală variază, între 10% şi 85% întâlnindu-se la copii până în cinci ani şi în procent de 4%-45% la adult.

Mortalitatea prin infecţii respiratorii este foarte ridicată în România

Pneumococul este unul dintre principalii agenţi patogeni în perioada copilăriei. Mortalitatea prin infecţii respiratorii este foarte mare, în România fiind una dintre principale cauze de deces - 13,9 la mia de sugari şi 19,7 la mia de copii sub cinci ani, a subliniat prof. dr. Doina Pleşca.

Totodată, între 60% şi 70% din epidemiologia bolilor respiratorii la copii sunt produse de viruşi, dar şi de bacterii. Pneumococul este cea mai frecventă patologie bacteriană, însă o serie de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, a subliniat medicul.

Şansele de contaminare cu pneumococ sunt mai mari la copiii care merg în colectivităţi, de aceea vaccinarea este foarte utilă, a spus dr. Pleşca.
Vaccinul Prevenar 13 a fost produs de Compania Farmaceutică Pfizer şi vaccinarea se va face gratuit.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite