UPDATE: Un membru al organizaţiei mafiote Cosa Nostra a fost prins în Capitală (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul condamnat la închisoare pe viaţă pentru omor era căutat de poliţie de 20 de ani.

Un membru al mafiei italiene Cosa Nostra, a fost reţinut, luni seară, într-un casino din cartierul bucureştean Militari.

Giuseppe Scuderi (44 de ani) era căutat de mai bine de 20 de ani, de autorităţile italiene, pentru omor calificat, după ce, în anul 1989 a ucis un alt mafiot în Catania, Sicilia.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă după ce s-a dovedit că împreună cu alţi doi complici l-au torturat şi l-au executat pe Giuseppe Catania, un membru al unei familii mafiote cunoscute din Sicilia, familia Cursoti.

În România, Giuseppe Scuderi locuia, sub o identitate falsă, într-un apartament închiriat, pe strada Romancierilor, în cartierul Drumul Taberei din Capitală. Acolo stătea împreună cu soţia sa, tot de origine italiană. Cei doi trăiau din banii pe care îi primea de la familia mafiotului, din Italia.

Anchetatorii spun că bărbatul se ascundea în România de aproximativ 3 ani, dar nu avea aici prieteni. Un singur vecin a spus că îl cunoaşte pentru că mai venea să îi modifice diverse articole vestimentare. În Italia, Giuseppe Scuderi executa omorururile comandate de gruparea din care făcea parte.

De altfel, în afară de crima comisă în anul 1989, Scuderi va fi cercetat pentru mai multe omoruri, trafic de droguri, armament, deţinere ilegală şi folosire fără drept de armament şi fals de identitate. În mometnul reţinerii, Scuderi avea asupra lui documente eliberate în 2009, pe numele Vicenzo Cristadi.

Soţia lui Giuseppe Scuderi spune că bărbatul ei este nevinovat. El a fost arestat chiar în ziua în care aceasta îşi serba ziua de naştere. “Ne-am plimbat puţin, apoi am mers să luăm masa. A fost cea  mai urâtă aniversare a mea. Soţul meu nu este mafiot şi nu a omorât pe nimeni. Dacă aş putea pleca din România, aş pleca în acest moment, dar deocamdată nu am voie. Familia din Italia nu ştie că el a fost arestat. Nu am vorbit cu el de când l-au luat poliţiştii. Aş vrea să merg să îi duc nişte haine şi mâncare, dar nu ştiu unde l-au dus”, a spus soţia mafiotului.

Ea a refuzat să dea vreo declaraţie în legătură cu identitatea falsă a italianului.

Giuseppe Scuderi a fost reţinut luni, din cazinoul situat într-un mall de pe Bulevardul Timişoara, numărul 46, dar reprezentanţii societăţii respective au refuzat să dea vreo declaraţie în acest sens. “E o intoxicare, nu s-a întâmplat nimic aici, ieşiţi afară!”, a spus iritată o persoană din administraţia cazinoului.

UPDATE 14:22 Giuseppe Scuderi este audiat la Curtea de Apel Bucureşti, el fiind arestat în baza unui mandat european emis de autorităţile italiene. Instanţa română urmează să valideze mandatul european de arestare.

Ce este Cosa Nostra

„Cosa Nostra“ sau „Mafia Siciliană“ reprezenta cea mai importantă organizaţie criminală secretă italiană, care s-a dezvoltat la jumătatea secolului al XIX-lea, în Sicilia. Această organizaţie s-a extins, cu timpul, şi în Statele Unite şi Australia, din cauza valului de emigranţi italieni.

Cosa Nostra este cel mai cunoscut sindicat al crimei. Celula de baza este Familia, denumită după teritoriul pe care îl controleaza.

Fiecare familie este condusă de un şef ales (Capofamiglia) care numeşte subşeful, pe consiglieri şi pe capidecina (mafiot care controleaza activitatea unui grup restrâns de "oameni de onoare").

Activitatea diferitelor familii ale Cosei Nostra este coordonat de Cupola, structura care îi reuneşte pe diferitii capimandamenti (şefii aleşi ai mai multor familii învecinate).

Cosa Nostra are o prezenţă foarte solidă, sub aceeaşi denumire, în America, spaţiu „colonizat“ de mafioţii sicilieni la începutul secolului trecut.

Cosa Nostra este cea mai importantă organizaţie mafiotă din Europa şi una dintre cele mai importante din lume. Are peste 5.000 de membri, dar numărul celor care îi ajută, denumiţi asociaţi sau afiliaţi, fără să facă parte din organizaţie, ajunge la 20.000 de persoane.

Palermo, Trapani, Marsala, Catania şi Agrigento sunt principalele fiefuri ale organizaţiei, care are, de asemenea, filiale în Statele Unite, Germania, Franţa, Elveţia, Rusia şi Marea Britanie.

Cei mai importanţi şefi ai organizaţiei, din 90 încoace, au fost Salvatore Toto Riina, Giovanni Brusca, Bernardo Provenzano şi Leoluca Bagarella, consideraţi responsabili de moartea judecătorilor Falcone şi Borsellino.

Principalele activităţi ilicite de care se ocupă sunt traficul internaţional de droguri, spălare de bani, speculaţii financiare şi imobiliare, trafic de arme şi, ceea ce este foarte important, stocare de deşeuri solide urbane şi industriale.

Cosa Nostra intenţiona să-l răpească pe actualul premier italian Silvio Berlusconi în anii '70, dar a abandonat planul deoarece acesta îl angajase pe cel mai de temut gangster pentru a-l apăra, susţine un fost membru al Mafiei, citat de Daily Mirror.

În 2006, poliţia italiană l-a arestat pe şeful Mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, cea mai cautată persoană de pe teritoriul Italiei. El a reuşit să se ascundă mai mult de 40 de ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite