Un francez îndrăgostit de Bucureşti (Galerie Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Olivier Gallot propune „o altă imagine a oraşului“, printr-o expoziţie de pictură şi instalaţie, ce va fi deschisă sâmbătă şi duminică, la Hotelul Novotel. Autorul va fi prezent în expoziţie pentru a discuta cu cei interesaţi despre arhitectură şi pictură.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

Într-un apartament de la etajul 10 al unui bloc din cartierul Tineretului, un parizian ne spune „Bonjour!” şi ne invită zâmbind în atelierul său. Olivier Gallot trăieşte la Paris, dar vine lunar la Bucureşti. Ieri, l-am vizitat chiar înainte să transporte lucrările în expoziţie.

Cum intri în căminul-atelier, te frapează spaţiul alb, ce contrastează cu lucrările verzi, roşii sau cu uşile negre. Se văd patru machete, în dormitorul-birou zac picturi, iar pe rafturi materiale de lucru. Din apartamentul spaţios privirea se opreşte către Parcul Tineretului, oaza de verdeaţă de care Olivier nu se îndură să se despartă când este nevoit să plece la Paris.

„Nu am mai plecat din Bucureşti de două luni. Cu aşa o privelişte... Dar fiul meu, Philippe, mă aşteaptă. Nu mai joacă tenis fără mine”, spune el râzând.

Linişte în Bucureşti

Olivier Gallot a venit în România în 1997, ca funcţionar la Serviciul Consular al Ambasadei Franţei. A vrut să devină diplomat, dar nu a reuşit la facultate, aşa că după doi ani demisionează şi, în 2000, la 44 de ani, se hotărăşte să se dedice artei.

Acum, după 10 ani, autorul îşi prezintă proiectul. În primii ani petrecuţi la Bucureşti, Olivier a locuit în Centrul Civic. „Într-o zi am luat bicicleta şi am pedalat prin vacarmul oraşului, dar la un moment dat am observat că nu mai erau oameni, nici maşini. Eram la Tineretului. În Paris nu am găsit acelaşi lucru. Atunci am hotărât să caut un apartament în cartier”, mărturiseşte francezul.

Galerie foto de la vernisaj

„Securitatea aici este bună!”

Artistul nu se sperie de aglomeraţie sau de zgomotul oraşului şi are o părere foarte bună despre oraşul care l-a adoptat.

„Bucureştenii au o impresie bună despre noi, străinii. Nu mă simt ca un inamic, iar din punct de vedere al securităţii totul este bine. Nu m-am simţit în pericol. Timpul este frumos. Cu Bucureşti am avut o mare şansă”, povesteşte el stâlcind câteva cuvinte. Îi place limba română şi singurele lucruri de care nu se desparte când pleacă spre Paris sunt cărţile.

„Citesc mult în română. Aşa învăţ limba. Acum lecturez două cărţi de Lucian Boia”, ne arată Gallot volumele de pe birou. Olivier a gustat şi din gastronomia de la noi. Găteşte rar acasă, dar la restaurant comandă mereu pui ţigănesc sau sarmale. Singurele schimbări pe care le-a observat în Bucureşti de-a lungul celor 10 ani sunt hipermarketurile, „care s-au înmulţit şi numerele de pe maşini care s-au schimbat”. În rest, este nemulţumit că se întârzie renovarea clădirilor.

În prima expoziţie a francezului, bucureştenii vor vedea lucrări în volum tridimensional, prin care descoperi noi detalii de cromatică şi geometrie, în funcţie de locul din care le priveşti.

Sala Polivalentă, Mănăstirea Caşin sau Casa Poporului sunt câteva dintre clădirile bucureştene care l-au impresionat pe Olivier. „Aceste clădiri sunt foarte diferite. Pentru acest proiect m-am inspirat din fotografii, am urmărit liniile şi formele geometrice. Următorul proiect vizează Bulevardul Unirii”, povesteşte francezul într-o română, de data asta, cursivă.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite