Un copil de opt ani urcă în fiecare zi nouă etaje pe jos şi îşi face temele la lumina lumânărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băieţelul, care este elev în clasa a doua, locuieşte cu tatăl său într-un bloc fără curent electric, apă caldă sau servicii de salubrizare. Zeci de familii care trebuie să-şi părăsească locuinţele din imobilele cu bulină ajung la mâna autorităţilor locale pentru cel puţin un an.

CITIŢI ŞI: Evacuaţii, mutaţi în „grotele” din Centru

Oamenii au fost mutaţi din apartamentele lor pentru că Primăria reconsolidează clădirile în care locuiau şi li s-a oferit posibilitatea de a sta pe toată perioada lucrărilor în blocurile gemene din buricul Capitalei.

Este vorba despre „locatarii de necesitate“ din blocurile 107 şi 108 de pe Bulevardul Naţiunile Unite. La început, oamenii au fost încântaţi de propunerea Primăriei, dar au ajuns să regrete că au acceptat târgul pentru că s-au trezit cazaţi în nişte locuinţe care, deşi sunt foarte bine situate, sunt demne de statutul de magherniţe.

Au semnat "ca primarul"

Nu au curent electric, apă caldă sau gaze şi nici nu beneficiază de servicii de salubrizare. Cei mai ghinionişti au primit apartamente la etajele superioare. Vederea către Dâmboviţa sau către Casa Poporului nu îi încântă prea mult pentru că nici liftul nu funcţionează. „Am semnat procesele verbale de primire la sediul Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) înainte să vedem apartamentele şi ni s-a spus că nu primim cheile până nu semnăm. Când am văzut ce-i aici era prea târziu“, a explicat unul dintre locatari.

Fiecare zi e o aventură
Ştefan Rus este unul dintre „locatarii de necesitate“. El a fost mutat din apartamentul său de pe strada I.C. Brătianu şi locuieşte din luna august împreună cu fiul său în vârstă de opt ani la etajul nouă al blocului 108.

„Când ne-am mutat a trebuit să car apă cu rucsacul pe scări până la etajul 9 ca să spăl pe aici că era prăpăd. Abia acum, de vreo câteva zile, ne-au dat apă rece. Eu mă mai descurc cu urcatul pe scări, dar pentru fii-miu e mai greu. Când ajungem în casă este transpirat tot“, spune Ştefan.

În fiecare zi, după ce îl aduce pe fiul lui de la şcoală, bărbatul trebuie să pregătească cina la butelie. „Oricum nu gătesc mare lucru, doar cât să mâncăm în seara respectivă pentru că, neavând curent, nu pot folosi frigiderul şi mâncarea se strică dacă o las de pe o zi pe alta“, spune el.

Teme la lumânare
Tot din cauză că nu au electricitate, atât fiul lui Ştefan, cât şi copiii celorlalţi locatari îşi fac lecţiile la lumina lumânării. „Nu e posibil aşa ceva, am ajuns la disperare. Am mers să facem contract la lumină pentru că nu putem lăsa copii să îşi facă lecţiile la lumina lumânării, am plătit taxe pentru aviz, taxe pentru dosar, aproximativ 1.000 de lei pentru garanţia contoarului electric şi ne tot plimbă dintr-o parte în alta“, se plânge Ştefan.

O altă problemă pe care o au locatarii de aici este lipsa serviciilor de salubrizare. Ei îşi aruncă gunoiul pe la pubelele din oraş pentru că gunoierii nu trec niciodată pe la blocul lor.

Locatarul mai spune că apă caldă şi căldură nici nu mai speră să primească. „Am întrebat-o pe doamna de la Primărie care administrează blocul şi tot timpul răspunde că «probabil» va da drumul la centrală, dar că sunt probleme birocratice şi nu ştie cât durează. Noi ce să facem în timpul ăsta!?“, se întreabă retoric Ştefan.     

„În câteva săptămâni au căldură şi apă caldă“          
În replică la sesizarea oamenilor, responsabilii din Primăria Capitalei  precizează că racordarea la utilităţi a imobilelor de urgenţă din Piaţa Naţiunilor Unite nu este obligaţia lor, ci a instituţiei care le-a construit, Ministerul Dezvoltării.

În urma unui acord încheiat în 2009 între minister şi Primărie, responsabilitatea îi revine acum în totalitate municipalităţii. Chiar dacă şi-ar fi „rupt de la gură“ şi ar fi tras apă, gaze şi curent, municipalitatea nu şi-ar fi justificat cheltuiala decât în cazul în care, spun ei, gradul de ocupare al imobilelor ar fi depăşit 20%. Cine a impus acest prag, nu se ştie. Cu toate acestea, reprezentanţii Primăriei promit că în câteva săptămâni locatarii vor beneficia şi de căldură şi apă caldă.











București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite