Ucis de avalanşă, „îngropat“ de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta morţii neelucidate a unui tânăr pe o pârtie din Sinaia este îngreunată chiar de oamenii legii. Părinţii lui Mircea Mocanu (24 de ani), studentul la Politehnică care şi-a pierdut viaţa în urmă cu un an pe pârtia Drumul de vară, au făcut plângere penală împotriva Primăriei şi Salvamontului Sinaia, pe care le acuză de omor din culpă şi neglijenţă în serviciu. 

Mircea Mocanu „Bobo“ a murit pe 21 februarie 2009, după ce a fost surprins de o avalanşă în timp ce cobora cu placa de snowboard pe Drumul de vară. Moartea sa a fost catalogată atunci, de salvamontişti, drept un accident cauzat de teribilism, întrucât nu ar fi ţinut cont de avertizările de avalanşă şi de marcajele de pe pârtie.

Zeci de turişti care fuseseră pe pârtie s-au grăbit, însă, să-i contrazică. „Nu înţeleg de ce s-a minţit în cazul lui: pârtia nu era balizată, nu ştiai când ieşi de pe traseu, iar despre avalanşă nu ne-a spus nimeni nimic. Primele semnalizări pe pârtie au apărut la câteva zile, s-au montat imediat după ce a murit el!“, a declarat pentru „Adevărul“ Ionuţ Nedelcu, unul dintre turiştii chemaţi să dea declaraţii la Poliţie în acest caz.

Anchetă tergiversată

Ancheta oficială în cazul morţii lui Bobo a început în vara anului trecut, după ce părinţii şi fraţii lui au făcut o plângere penală pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. „Administratorul pârtiei - Primăria Sinaia, nu a asigurat cerințele minime cu privire la siguranța practicării sporturilor de iarnă pe Drumul de Vară, iar angajații Salvamont Sinaia au periclitat şansele de a-l găsi în viaţă pe Mircea, întrucât au răspuns prea târziu apelurilor SOS.

În ciuda plângerilor, până în toamnă nu fuseseră audiaţi martorii şi nu primeam niciun răspuns, aşa că a trebuit să ne adresăm Parchetului Sinaia în mai multe rânduri, pentru a reclama tărgănarea cercetărilor“, a declarat pentru „Adevărul“Adriana Mocanu, sora lui Bobo.

Martorii, influenţaţi

Culmea este că, deşi nu chemaseră niciun martor la declaraţii, poliţiştii din Sinaia s-au grăbit, de două ori chiar, să propună procurorilor neînceperea urmăririi penale în acest caz. Propunerile le-au fost respinse pe motiv că cercetările nu sunt complete, au anunţat reprezentanţii Parchetului Sinaia.

Mai mult, unul dintre martorii din acest caz ne-a spus că poliţistul în faţa căruia a dat declaraţia cu privire la starea pârtiei din acea zi ar fi încercat să-i schimbe depoziţia. „Înainte să scriu declaraţia, poliţistul mi-a spus că singurul vinovat este, de fapt, mortul, şi că autorităţile nu au nicio vină. N-a reuşit, însă, să-mi schimbe părerea!“, a declarat Costel Podeanu
 Poliţistul care are în lucru acest caz nu a putut fi contactat întrucât este în concediu de odihnă de două săptămâni

„Se încearcă muşamalizarea acestui caz“

Pentru avocatul familiei Mocanu, Lavrin Covaci, lucrurile sunt clare. „Fiind vorba de o afacere la nivel local, este clar că avem de-a face cu o colaborare a părţilor implicate, respectiv Primăria, Poliţia, Salvamontul. Se încearcă muşamalizarea acestui caz, dar nu ne lăsăm intimidaţi“, spune avocatul.
Moartea lui Bobo a adus şi un lucru bun: de atunci, de frică să nu fie luaţi la întrebări în cazul unei victime, toţi administratorii din ţară şi-au amenajat pârtiile ca la carte cu semnalizatoare, balize şi indicatoare.

Anchetă în numele fratelui

Dezamăgite de ancheta poliţiei, rudele lui Bobo au pornit propria anchetă în acest caz. „Din om în om i-am căutat pe cei care au fost atunci, acolo, pe pârtie. I-am convins să dea declaraţii şi să ne dea poze ca să dovedim că pârtia nu era marcată. Cred că am adunat peste 40 de fotografii şi declaraţii de la aproximativ 15 persoane. Am mers cu toate la poliţie, cu gândul că poate îi ajută, dar nu au vrut să le primească. Până la urmă, la solicitarea procurorului, au acceptat să le pună la dosar“, a declarat pentru „Adevărul“Adriana (foto), sora lui Mircea.


Înainte să scriu declaraţia, poliţistul mi-a spus că singurul vinovat este, de fapt, mortul, şi că autorităţile nu au nicio vină. N-a reuşit, însă, să-mi schimbe părerea
Costel Podeanu
martor



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite