Bucureşti: Turul 2: Luptă strânsă între Băsescu şi Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele rezultate parţiale date publicităţii de Biroul Electoral Central (BEC) la ora 11.00, confirmă ierarhia exit-pollurilor de aseară.În turul doi al alegerilor prezidenţiale, care se vor desfăşura la data de 6 decembrie, se vor lupta Traian Băsescu şi Mircea Geoană, care au obţinut 32,84%, respectiv 29,82% din voturi.

După o lună de campanie electorală asiduă, doi dintre candidaţi vor merge mai departe în turul doi - actualul preşedinte al României, Traian Băsescu şi liderul Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoană.


Puţin peste jumătate dintre români şi-au exprimat dreptul de vot la alegerile prezidenţiale din acest tur de scrutin, şi anume 53,52%. Procentul este mai mic decât în urmă cu cinci ani, când s-au desfăşurat ultimele alegeri prezidenţiale. Atunci au participat 57,13% din românii cu drept de vot.


Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central la ora 11.00, rezultă faptul că Traian Băsescu (PDL) se clasează pe primul loc, cu 32,84%, urmat de Mircea Geoană (PSD) cu 29,82%. Pe locul trei se situează Crin Antonescu (PNL) cu 20,35%, pe patru, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 5,42%. Urmează Hunor Kelemen (UDMR) cu 4,44%, Sorin Oprescu (independent) cu 3,32%, şi Gigi Becali (PNG) cu 1,87%.

Ţăranii, mai prezenţi la vot
Populaţia din mediul rural a fost mai prezentă la aceste alegeri, ca şi la cele de acum cinci ani. Astfel, 56,30% dintre alegătorii înscrişi pe liste din mediul rural s-au prezentat la urne. În mediul urban, 51,50% dintre românii cu drept de vot şi-au bifat favoriţii în secţiile de votare.

În Ilfov au fost cei mai activi alegători
Judeţele cu cea mai mare participare sunt Ilfov (64,12%), Teleorman (63,08%) şi Mehedinţi (61,53%). De cealaltă parte, judeţele unde lumea nu prea s-a înghesuit la vot sunt Satu Mare (41,65%), Covasna (42,38%) şi Harghita (44,18%).
În Capitală, prezenţa la vot a fost de 50,09%, cei mai activi alegători fiind cei din sectorul 1, cu o prezenţă de 54,74%.

Votăm din nou peste două săptămâni
În primul tur de scrutin, organizat ieri, în 21.706 secţii de votare din toată ţara, niciunul dintre candidaţi nu a obţinut 50% plus unu din totalul voturilor exprimate. Din această cauză, primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi, şi anume Traian Băsescu, actualul preşedinte al României cu 32,84% şi Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), cu  29,82%, vor participa la al doilea tur de scrutin.
Acesta va avea loc peste două săptămâni, la data de 6 decembrie.


Cetăţenii cu drept de vot pot alege cu buletinul, cartea de identitate sau cartea provizorie de identitate, iar militarii cu carnetul militar de serviciu.
Cetăţenii cu domiciliul în străinătate pot vota cu paşaportul, doar la secţile speciale. De asemenea, tot la secţiile speciale vor vota şi cei care nu se află în localitatea de domiciliu sau au doar viză de flotant pentru localitatea respectivă.
Legea îi pedepseşte pe cei care votează de mai multe ori, la mai multe secţii de votare sau de mai multe ori în aceeaşi zi, această activitate constituindu-se într-o infracţiune.

Incidente la secţiile de votare

Bucureşti
Mai mulţi bucureşteni au reclamat la Biroul Electoral Central că nu au putut să voteze la secţiile special din Capitală din cauza aglomeraţiei. Patru tineri care nu au domiciliul în Bucureşti s-au plâns că de la ora 14.00 până la ora 21.00, la închiderea urnelor, au încercat să voteze, dar nu au reuşit. Tinerii au spus că s-au plimbat la patru secţii de votare speciale, în Băneasa, la Gara de Nord, Gara de Est şi la Spitalul Colţea, însă, din cauza aglomeraţiei şi a numărului mic de cabine de vot, nu au reuşit să voteze până la închiderea urnelor.

Cluj

Aproximativ 300 de tineri, majoritatea studenţi, nu au putut vota aseară la secţia de votare de la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca. Aceştia au strigat pentru câteva zeci de secunde „Ruşine!“ şi „Vrem să votăm!“. Situaţii similare s-au petrecut şi la celelalte secţii speciale amplasate în zonele studenţeşti. De asemenea, timpul nu a fost suficient nici la secţiile de la aeroport şi de la gara din Cluj-Napoca. În aeroport au rămas în afara secţiei 50 de persoane, iar la gară circa 150.


Constanţa
Un român cu dublă cetăţenie româno-canadiană, Marius Bercea, a fost şocat să vadă că pe lista de votare de la secţia nr. 10 din Constanţa erau trecute numele mamei Georgeta Bercea (decedată de 15 ani), al tatălui Ştefan Bercea (mort de 22 de ani) şi cel al bunicii Maria Bercea, de care bărbatul nici nu-şi mai aminteşte de când a trecut în lumea celor drepţi. Alegătorul spune că în dreptul numelui tatălui său apărea şi o semnătură.
Alexandra Ghinea, o tânără de 21 de ani studentă la Facultatea de Psihologie la Universitatea Ovidius din Constanţa, a vrut să facă memorabil primul ei vot. Dis-de-dimineaţă, Alexandra a coborât din camera de cămin în pijamale şi a pus ştampila pe buletinele de vot.

Maramureş
Un bărbat din Fărcaşa, Viorel Armaş, a votat în locul soţiei. Bărbatul riscă să stea după gratii între 6 luni şi 3 ani sau să primească o amendă şi să i se interzică anumite drepturi. Un alt alegător, din localitatea Chelinţa, a îndemnat mai multe persoane să pună ştampila pe poziţia 1 din buletinul de vot. Bărbatul a fost amendat.

Oradea
Preşedintele secţiei speciale de votare din Gara Oradea, Ştefan Platon, a fost suspendat aseară, de Biroul Electoral Judeţean Bihor şi nu va mai putea participa la turul doi al alegerilor. El a primit şi un avertisment pentru că întreba alegătorii de ce refuză să voteze pentru referendum. De asemenea, un orădean a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că şi-a fotografiat buletinul de vot, în timp ce se afla în cabina de votare.

Alba
Ieri, în timpul procesului de vot, un tânăr de 17 ani din Sebeş, a fost amendat cu 750 de lei pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Minorul avea asupra sa un megafon, cu care i-a îndemnat pe locuitorii din Sebeş  să voteze în favoarea unui candidat.

Bistriţa-Năsăud
Poliţiştii au dat patru amenzi în valoare de 4.500 de lei pentru vânzarea de alcool în apropierea secţiilor de votare din Runcu Salvei şi Bistriţa şi au întocmit un dosar penal pentru tentativă de vot multiplu la o secţie din comuna Nepos.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite