Bucureşti: Topul zonelor periculoase pentru clienţii de taxi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gara de Nord este pe locul întâi în clasamentul punctelor controlate de taximetriştii-pirat. Urmează aeroportul Băneasa, mallul Vitan, magazinul Bucur Obor şi parcarea Carrefour Orhideea. „Piraţii“ şi cei care suprataxează clienţii au fost vânaţi în această săptămână de poliţiştii de la Rutieră. Cei care practică corect această meserie susţin că măsurile Poliţiei nu sunt suficiente şi cred că „ilegalii“ au fo


Zona cea mai periculoasă pentru clienţii de taxi, unde aceştia au cele mai mari şanse să fie păcăliţi, potrivit poliţiştilor, este Gara de Nord.

Aici sunt cei mai mulţi taximetrişti care folosesc tarife peste limitele admise, adică peste 3,5 lei pe kilometru. Cel mai cunoscut caz de suprataxă este cel în care un client a plătit pentru o cursă între Gara de Nord şi aeroportul Henry Coandă suma-record de 290 de lei.

Săptămâna aceasta a fost una agitată pentru taximetriştii bucureşteni, în special pentru cei care nu funcţionează cu acte în regulă. A plouat cu amenzi - cele 800 de taxiuri controlate au primit 520 de sancţiuni.

 De asemenea, oamenii legii au prins 28 de taximetrişti-pirat.
Cei care practică această meserie în mod legal susţin, însă, că măsurile Poliţiei nu sunt suficiente şi cred că rivalii lor au fost avertizaţi de control.

„Se ştia de această razie. Au fost amendaţi prea puţini şoferi“, a spus preşedintele Camerei Taximetriştilor din Bucureşti, Vasile Ştefănescu.

Listă cu 100 de taximetrişti-pirat, pe masa Primăriei

Ştefănescu a adăugat că există dispecerate legale în Capitală care lucrează fără niciun fel de probleme cu taximetrişti fără autorizaţie.

„Noi am făcut deja o adresă către Primărie în luna noiembrie, în care am trecut numele a peste 100 de taximetrişti-pirat şi nu s-au luat niciun fel de măsuri“, susţine şeful taximetriştilor.
El a anunţat şi că în trei săptămâni se va organiza un miting de protest împotriva fenomenului pirateriei, 

De cealaltă parte, oamenii legii susţin că raziile au fost făcute „ca la carte“. „Au fost date amenzi totalizând 600.000 de lei. Printre cei sancţionaţi sunt şi taximetrişti din Ilfov care practică meseria în Bucureşti, deşi nu au voie din punct de vedere legal“, a declarat comisarul-şef de la Brigada Rutieră, Călin Lupşa.

Îşi transformă maşina în taxi într-un minut
Modalitatea prin care un şofer poate să-şi transforme propria maşină într-un taxi este foarte simplă, putând fi făcută în mai puţin de un minut, explică poliţiştii.

„Îşi aplică autocolante cu bandă tip şah, cu un nume fictiv de firmă de taxi, cu tariful şi cu autorizaţia de funcţionare pe portiere şi mulţi dintre clienţi îi confundă cu taximetriştii adevăraţi“, a avertizat comisarul-şef Călin Lupşa.


Atenţie la cine vă urcaţi în maşină!


Poliţiştii susţin că cea mai sigură metodă prin care clienţii pot evita păcălelile este să comande taxi prin dispecerat. „În plus, ar trebui să fie foarte atenţi ce tarif practică înainte de a se urca în maşină“, a mai adăugat comisarul-şef Călin Lupşa.

Nu numai taximetriştii-pirat dau ţepe clienţilor. Şi o parte dintre cei care practică meseria legal încearcă să scoată mai mulţi bani din buzunarele bucureştenilor prin montarea unui aparat care suprataxează, denumit „maimuţă“. În această săptămână, poliţiştii au confiscat cinci astfel de aparate.

„Taximetriştii îşi ataşează aceste aparate la schema electrică a maşinii. Ele funcţionează prin apăsarea unui buton amplasat la schimbătorul de viteze, la ştergător sau pe pedală. De fiecare dată când îl apasă, tariful creşte foarte repede“, a mai spus Lupşa.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite