Bucureşti: Te învaţă cum să trăieşti 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bălăşica Celente a aniversat la 10 februarie cea de-a o suta aniversare şi a fost sărbătorită la Primăria Sectorului 2. După un secol de viaţă, bătrânica se află într-o formă excelentă şi este extrem de bucuroasă să le împărtăşească celor mai tineri „secretul longevităţii” sale.

Bălăşica Celente s-a născut acum 100 de ani, pe malul Prutului, la Fălciu, judeţul Vaslui. Părinţii săi erau de origine greacă, emigranţi din insula Kefalonia şi tatăl său era negustor.

Căsătorită cu inginerul Iustin Celeste, au avut împreună două fiice, de la care are astăzi, nepoţi şi chiar un strănepot, Alexandru Bogdan, de 9 ani, care o iubeşte foarte mult. Din anul 1949 familia Celente s-a stabilit la Bucureşti.

Câteva „secrete” ale longevităţii

Din anii copilăriei petrecuţi în Moldova, femeia a deprins, de la părinţii săi, dragostea de oameni, buna cuviinţă şi plăcerea de a petrece timpul împreună cu vecinii, prietenii şi rudele.

„Secretul longevităţii mele se află, în primul rând, în plăcerea de a fi împreună cu celalţi, în bună înţelegere”, declară doamna Bălăşica. De când era copil îşi aminteşte cum familia ei era iubită de toată lumea, pentru că erau oameni darnici şi prietenoşi. „Casa noastră avea o prispă şi acolo se adunau mulţi oameni, iar cei care nu mai aveau scaune, aduceau un lemn pe care stăteau la taifas. Nimeni nu pleca de la noi fără un dar sau o trataţie”, îşi aminteşte bătrânica.

Sora ei are 98 de ani
Printre deprinderile sale de o viaţă se află cât mai multă mişcare şi obiceiul de al bea multe lichide. „Şi acum, împreună cu fiica mea, Gabriela, îmi vizitez sora, care are 98 de ani, şi o verişoară, şi ea trecută de 90 de ani. Spre deosebire de mine, ele au probleme cu mersul, în rest se ţin foarte bine”, spune simpatica bătrînică.

Ea obişnuieşte să-şi însoţească copii în excursii prin ţară, cu maşina, iar vara, îşi petrece week-end-urile la casa de la Baloteşti. „Îmi place să fac curat şi să culeg păpădie, din care fac ceai şi salată, una din preferinţele mele culinare”, spune băbuţa.

Printre atuurile sale s-au mai aflat şi faptul că după ce a venit la Bucureşti nu a lucrat, dedicîndu-se unei vieţi clasice de familie, iar printre rudele sale, mulţi au depăşit 95 de ani.

Ştie să se bucure de viaţă
Şi la 100 de ani, doamna Bălăşica are preocupări care îi menţin plăcerea de a trăi. Absolventă a Liceului Ortodox din Iaşi, are plăcerea lecturii. Citeşte presa, dar şi cărţi, precum „Enigmele istoriei”. Se uită la jurnalele de ştiri, îşi face curat în cameră, iar dimineaţa, la ora 9, fix, coboară la fiica sa, Gabriela, şi la ginerele său şi beau împreună cafeaua.

Faţă de cele 40 de trepte ale imobilului nu are nicio reţinere, şi iese, adesea, la plimbare, cu fiica sa. La 90 de ani a mers singură, pentru prima dată în Grecia, la nişte rude de la Atena, în această primăvară, la sfîrşitul lunii aprilie va reveni în Grecia, împreună cu Gabriela, la Tessalonikis. „Am primit această excursie e o săptămână, cadou de la Primăria Sectorului 2”, menţionează, fericită centenara Bălăşica Celente.

CITAT
Secretul longevităţii mele se află, în primul rând, în plăcerea de a fi împreună cu celalţi, în bună înţelegere - Bălăşica Celente, centenară

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite