Bucureşti: Taxiurile pirat au revenit la Otopeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redactorii „Adevărul de Seară” au suprins cu camera video un bucureştean care „pescuieşte” turişti din Aeroportul „Henri Coandă” şi face taximetrie în afara legii. Şi unii dintre noii taximetrişti, autorizaţi să preia clienţi de la aeroport, înşală pe capete turiştii care nu cunosc tariful unic de 3,5 lei/kilometru.

„Haideţi, domnişoară, vă duc undeva?” este replica binecunoscută de păţiţii care au luat în grabă un taxi de la aeroport, gară sau hotel şi s-au trezit că au de plătit sume fabuloase pentru o cursă.

De această sâcâială şi, implicit, ilegalitate au vrut reprezentanţii Aeroportului „Henri Coandă” să-i scape pe turişti atunci când au făcut o nouă licitaţie pentru autorizarea taximetrelor în faţa aerogării. Ieri, reporterii „Adevărul de Seară” au obţinut dovada că totul le-a ieşit pe dos: racolarea turiştilor, umflarea tarifului şi nerespectarea bonului de ordine se petrec sub nasul lor.

„Doamnă să vă spun de drept, sunt ilegal!”

Mancu (57 de ani) este un taximetrist ilegal. O recunoaşte în faţa clientului, imediat ce l-a convins că îl va duce de la aeroport în Bucureşti, zona Pipera. Mai mult, spune că practică această „meserie“ de trei ani, fără să aibă vreo licenţă. Aparatul de taxat, de afişaj sau alte elemente ce identifică un taxi, sunt străine pentru Mancu, care transportă oamenii de pe bancheta din spate a maşinii sale personale. 

„Doamnă, să vă spun de drept, sunt ilegal! Ce să fac? Costă mult să-ţi iei licenţa, iar acum nu se mai dau“, a explicat bărbatul alegerea sa. Astfel, el plimbă turiştii sau cei care vin în oraş cu propria maşină, un Renault. „Dacă ne opreşte poliţia să spuneţi că suntem prieteni, da?“, ne-a avertizat el înainte să pornească maşina. „Odată m-a oprit poliţia şi eram cu un francez. A vrut să-l pună să dea declaraţie, dar a refuzat omul. A zis că sunt prietenul său şi că am venit să-l iau. Amenda era de 25.000 de lei “, a povestit Mancu cum a scăpat de controlul poliţiştilor.

Preţul pe care îl practică nu i se pare piperat. Ba din contră: „Cei de la Fly vă iau cam 110 lei, aşa ştiu eu. În schimb, eu cer cam un milion depinde de distanţă , în cazul dumenavoastră 60 de lei. Nu mi se pare mult“. Motivele care l-au determinat să rişte zilnic o amendă pentru a face taximetrie ilegală sunt mai mult decât numeroase, după ce îmi povesteşte bărbatul. „Eu am pensia de cinci milioane şi am un copil bolnav. Şi eu sunt bolnav, am diabet, sunt pricăjit. Dacă nu fac asta nu-mi ajung banii“, a spus Mancu, zis şi Mititelu.

Afacerile mai slăbuţe de când cu particularii

Clienţii lui Mancu au început să fie din ce în ce mai puţini, mai ales de când monopolul deţinut de compania Fly la aeroportul Otopeni s-a încheiat. „Pe ziua de azi eşti al doilea client.

Am mai avut doi spanioli din Mallorca, au vrut să meargă la Braşov şi m-au pus să merg să-i duc la hotel“, a spus bărbatul. El a adăugat că în ultimul timp puţină lume se urcă în maşina lui, mai ales că el este pretenţios şi nu primeşte pe oricine. „Au scăzut clienţii, nu mai vor. Oricum, iau doar cunoscuţi. Englezii nu se urcă la mine, pentru că nu mă înţeleg cu ei, mai iau italieni, spanioli sau francezi, cu aştia mai mă înţeleg în caz că mă mai opreşte poliţia“, a spus Mititelu.

18 lei dus, 100 de lei întors

Distanţa parcursă cu un taxi al companiei „Pelican“, din Pipera până la Aeroportul Otopeni, a costat aproape 20 de lei, în timp ce, retur, pe aceeaşi distanţă, un taximetrist particular a luat, de la aeroport spre Pipera, suma de 100 de lei, în condiţiile în care pe maşină avea afişat tariful de 3,5 lei pe kilometru.

În Aeroportul Băneasa, fiecare şofer de taxi îşi alege clientul „după ochi“, iar preţurile sunt de cele mai multe ori negociate.

Bucureşti: Şoferul Mancu recunoaşte că încalcă legea

FOTO: Şoferul Mancu recunoaşte că încalcă legea

„Până în Pipera te costă cam 80 de lei“, spune un taimetrist al companiei Fly Taxi. „Vă pun şi aparat. Dar vă duce la mai mult“, adaugă el.
Între timp, reporterul „Adevarul de Seară“, a ales să parcurgă traseul Aeroport Otopeni-Pipera, cu un taximetrist particular. Fără a porni aparatul de taxat, şoferul a luat la destinţie suma de aproximativ 100 de lei. Când a aflat sunt o tânără care tocmai a venit din Viena, printre impresiile mele de călătorie, taximetristul particular a început să mărturisească câteva din secretele acestei meserii. „În funcţie de distanţă preţurile sunt negociabile. Concurenţa este foarte mare între noi, cei de la aeroport“, spune Marian, şoferul taxiului particular.

Poliţia: taximetriştii de la Otopeni sunt speciali!




„Dacă este taxi autorizat în Otopeni, practică ce tarif vrea el. Poate să ia şi 8 lei pe kilometru. Doar companiile care aparţin de Bucureşti au tariful limitat de 3,5 pe km. Pentru cei din Ilfov este legal să practice ce tarif vor, dar să informeze clientul. Dacă nu pune aparatul este altă problemă“, explică Călin Lupşa, şeful departmentului de control taxi din cadrul Poliţiei Capitalei.

Reprezentantul legii este însă în eroare. Purtătorul de cuvânt al Aeroportului „Henri Coandă”, Valentin Iordache, a declarat ieri, pentru „Adevărul” că una dintre condiţiile pe care trebuie să le respecte taximetriştii care au câştigat licitaţia este să practice un tarif maxim de 3, 5 lei.

„Am pus peste tot, în aeroport, afişe cu această informaţie. Ne aşteptam la nereguli, însă ceea ce a făcut domnul care a racolat-o pe domnişoară este total ilegal”, a mai spus Iordache. El a adăugat că turiştii nu pot fi protejaţi de persoanele care practică ilegal taximetria şi care vin să „agaţe” clienii din spaţiul aeroportului, deoarece nici firma de pază, nici angajaţii de la securitate nu au această responsabilitate.

Bucureşti: Călin Lupşa
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite