Bucureşti: Taxa pe parcare, recuperată sau reportată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile de sector le pun la dispoziţie cetăţenilor mai multe modalităţi de a-şi recupera banii pe taxa de parcare, majorată doar o lună Numai în sectorul 3, peste 11.000 de şoferi trebuie să-şi primească banii, pentru că au plătit din decembrie 2009 până în ianuarie 2010 mai mult pentru un loc de parcare în faţa blocului.

Taxele de parcare au revenit la valoarea anului 2009, după ce au fost majorate în luna decembrie a anului trecut. Între timp, cei mai precauţi bucureşteni, de teamă să nu rămână fără loc de parcare, au plătit deja taxa la valoarea majorată. Acum, toate primăriile de sector care au încasat deja bani de la contribuabili caută metode de a le restitui banii plătiţi în plus.


Primăria Sectorului 3 a încasat în perioada 4 ianuarie - 1 februarie suma de 1.718.546 lei de la 11.445 de persoane, reprezentând taxa majorată pentru locurile de parcare. Autorităţile le propun cetăţenilor din acest sector care au apucat să achite taxa majorată trei modalităţi de recuperare a banilor.

Returnare sau compensare
Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL) din cadrul Primăriei Sectorului 3 anunţă contribuabilii că banii încasaţi în plus pot fi returnaţi sau reportaţi. Astfel, pentru returnarea la cerere a sumelor, solicitanţii au nevoie de o cerere scrisă, copie a documentului de identitate şi o copie a actului care dovedeşte că au plătit taxa majorată. Cererile pot fi depuse până la data de 31 martie,  la cele trei sedii ale  DITL Sector 3: strada Sfânta Vineri nr. 32, strada Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5 şi strada Câmpia Libertăţii nr. 36.


Altă metodă este compensarea din oficiu pentru sumele ajunse la termen pe care contribuabilul trebuie să le achite (cu notificarea contribuabilului), iar ultima variantă este compensarea pentru datoriile de la bugetul local la cererea şi cu acordul expres al contribuabilului.

Încasări mici în sectoarele 4 şi 5

În sectorul 4 taxa majorată s-a încasat doar timp de două zile, motiv pentru care foarte puţini cetăţeni au apucat să o plătească. Conform reprezentanţilor primăriei, contribuabilii îşi vor primi banii achitaţi în plus prin mandat poştal sau sumele respective vor acoperii alte datorii, în cazul celor care au. „Nu avem de returnat mulţi bani, pentru că am încasat doar timp de două zile taxa majorată. Oamenii care au plătit deja, îşi vor primi banii prin mandate poştal, dacă nu au datorii“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Cristina Popa.
Viceprimarul sectorului 5, Bogdan Pavel, a declarat că nici aici şoferii nu s-au înghesuit să-şi plătească parcările, dar că puţinii contribuabili care au apucat să achite taxa majorată nu o vor mai plăti pe cea de la anul. „Pentru a rezolva această situaţie avem două variante. Ori le restituim banii oamenilor, ori, cel mai probabil, banii în plus care au fost încasaţi pentru parcare se consideră plată în avans pentru anul viitor“, a explicat viceprimarul.

Tura-vura cu taxele
La data de 27 ianuarie, valoarea taxei pentru parcarea de reşedinţă în Bucureşti a revenit la cea de anul trecut, după ce, în decembrie 2009, fusese majorată printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.


Iniţial, aceiaşi consilieri aprobaseră, în luna decembrie a anului trecut, o hotărâre prin care cuantumul anual al taxei se majora de până la trei ori, ajungând la sume cuprinse între 109,5 şi 164,25 de lei faţă de 36,5 şi 76,65 de lei, valorile de anul trecut. La presiunea bucureştenilor nemulţumiţi şi a presei, consilierii au revenit asupra deciziei şi au aprobat în unanimitate hotărârea care prevede micşorarea taxei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite