Bucureşti: Suspans la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repetiţia generală pentru concertul din această seară nu s-a ţinut din cauza grevei de avertisment a membrilor Filarmonicii „George Enescu“. La Ateneu conflictul dintre instrumentişti şi conducerea instituţiei a generat noi nemulţumiri, aducând instituţia în pericol de colaps.

Azi dimineaţă, între orele 11.30 şi 13.00, când era programată repetiţia generală pentru concertul din această seară, cu „Missa Solemnis“ de Ludwig van Beethoven, membrii orchestrei şi ai corului Filarmonicii „George Enescu“ au refuzat să cânte, în semn de protest faţă de actuala conducere a instituţiei.

Un număr de 160 de membri de sindicat, dintr-un total de 190, au semnat deja un document de adeziune pentru organizarea grevei generale. „Dacă în viitor se va declanşa greva generală, atunci activitatea concertistică de la Ateneu, va înceta!“, a precizat Gabriel Gheorghe, liderul de sindicat al Filarmonicii George Enescu.


În ultima lună, la Ateneu se confruntă două tabere, pe de o parte, cea a conducerii, reprezentată de directorul general al Filarmonicii, dirijorul Cristian Mandeal şi de directorul adjunct, pianistul Nicolae Licareţ (care au susţinut-o pe Anda Petrovici, concertmaistrul Filarmonicii, în conflictul său cu membrii orchestrei) şi, pe de altă parte, membrii orchestrei şi ai corului Filarmonicii „George Enescu“.

Membrii Filarmonicii, sub tensiune
Intrumentiştii şi coriştii de la Ateneu sunt îngijoraţi de măsurile pe care conducerea Filarmonicii continuă să le ia, după ce, pe 15 şi 16 octombrie, pentru prima dată, în istoria acestei prestigioase instituţii, orchestra a protestat, refuzând să cânte în concerte săptămânale, de joi şi vineri.


„Filarmonica este în pericol de colaps. Conducerea trimite la pensie un număr mare de instrumentişti, iar altora, cu contract pe termen limitat, nu le mai prelungeşte angajamentele după 31 decembrie 2009“, a spus Dan Cavassi, prim-violoncelist la Filarmonică.


La rândul său, liderul sindical Gheorghe Gabriel a spus că la partida de flaut, din cinci instrumentişti a rămas doar unul, la cea de trombon mai sunt doi din patru, iar la cea de percuţie, tot doi din patru.


În timp ce dirijorul Cristian Mandeal, în prezent director general interimar, doar până la sfârşitul anului când va demisiona, nu se află în ţară, Nicolae Licareţ, director adjunct interimar, a declarat: „Conducerea Filarmonicii nu a pedepsit pe nimeni, iar măsurile luate sunt legale şi îndreptăţite. Cei care vor pleca de la Filarmonică vor fi înlocuiţi. Singura problemă este că posturile la Ateneu sunt blocate, iar deblocarea lor ţine strict de Guvern“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite