Bucureşti: Superstiţii de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superstiţii din noaptea dintre ani sunt mai numeroase decât în oricare altă perioadă. Aceste credinţe sunt obiceiuri preluate din tradiţie, modificate, prin trecerea timpului.

„Oamenii simt nevoia unei întăriri şi ocrotiri supranaturale, mai ales la momente de trecere", a spus Diona Isfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului.


În aproape toate zonele ţării românii au pe masă crenguţe de vâsc pentru că se spune că aduc noroc. Se mai spune că dorinţa pusă chiar la miezul nopţii se va împlini în noul an, iar că ceea ce atingi în acel moment va fi cel mai important lucru din anul următor. Cine ţine bani în mână va avea succes la bani, cel ce-şi ţine partenerul de mână va avea noroc în dragoste, iar cel ce ţine paharul un mână va fi vesel tot anul.


La capitolul ghinion superstiţiile sunt mai numeroase: se spune că nu trebuie să se spele rufe şi să se coasă pentru că aduce ghinion. De asemnea, cei ce vor intra cu datorii în noul an vor fi datori tot anul iar cei ce nu au datorii e bine să nu împrumute pe 1 ianuarie din acelaşi motiv.


Se mai spune că aduce ghinion şi dacă este agăţat noul calendar înainte de începerea noului an.


Şi prima zi a anului se consideră a fi decisivă pentru perioada care va urma aşa că nu trebuie să se arunce nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că se aruncă norocul. Prima persoană care va bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită, dar, dacă e femeie va fi un an prost, dacă e bărbat va fi un an bun. De asemenea se spune că este bine ca prima zi de anul nou să găsească casa curată, iar membrii familiei să se îmbrace cu ceva nou pentru a avea noroc.

Lună plină, Lună albastră şi eclipsă de Revelion

În ultima zi a anului Luna va fi umbrită de Pământ şi se va forma o eclipsă parţială de Lună. Fenomenul va debuta la ora 19.15 şi se va încheia cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii.
Până la zorii noului an, cerul va fi luminat de Luna albastră. Cercetătorii spun că Luna nu este cu adevărat albastră, ci este o denumire dată unui fenomen foarte rar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite