Bucureşti: Student la doctorat: „E bătaie de joc! Trăiesc din banii prietenilor! “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre studenţii la doctorat nu şi-au primit bursele europene în valoare de 1.850 de lei lunar, deşi de la începerea anului universitar au trecut patru luni. Doctoranzii sunt disperaţi şi mulţi trăiesc din mila părinţilor şi ai prietenilor, pentru că activitatea intensă nu le permite să aibă un job.

Citeşte şi:

Student la Medicină: „Gastrita e o gaură în burtă“. Profesor universitar: "Sunt jalnici! Le dau note cu TVA“

Sute de doctoranzi admişi pe locurile subvenţionate de la bugetul de stat, la zi, din cadrul universităţilor bucureştene, nu şi-au mai primit bursele din fonduri europene de mai bine de patru luni. Bursa lunară pentru fiecare cursant este de 1.850 de lei.

Un exemplu grăitor este Georgiana Moiceanu, din judeţul Argeş, doctorandă în anul I la Inginerie Mecanică, în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Pentru că studiile îi ocupă mai bine de opt ore pe zi, tânăra a preferat să nu se angajeze.

„E bătaie de joc că de la începerea anului universitar şi până acum, nu am luat niciun ban. E groaznic ca la 24 de ani să te mai întreţină părinţii. Probabil că ar fi trebuit să-mi găsesc de lucru, în detrimentul studiilor“, a spus Georgiana. Tânăra primeşte circa 700 de lei lunar în condiţiile în care şi părinţii săi se descurcă greu cu banii.

„Nu putem face cercetare pe stomacul gol!“

Un alt tânăr remarcabil, aflat într-o situaţie similară este şi Daniel Nica, doctorand la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Pentru a se dedica studiului aşa cum trebuie, Daniel a renunţat la serviciul pe care îl avea. Pe lângă cele şase ore pe zi pe care le petrece în biblioteca Facultăţii de Filosofie, tânărul susţine seminarii de Teorii Etice sau moderează dezbateri în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

„M-am bazat pe banii din bursă, pentru că am vrut să mă ocup de studii, să am o carieră universitară. Dacă cei de la Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei cred că putem face cercetare pe stomacul gol, se înşeală amarnic! E bătaie de joc! Trăiesc din banii prietenilor!“, s-a plâns doctorandul.

Potrivit reprezentanţilor din Universitatea Bucureşti, vina pentru această situaţie aparţine Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Muncii, care din cauza birocraţiei nu a trimis contractele instituţionale către Universitatea din Bucureşti.

„Doctoranzii să-şi găsească job!“

Acelaşi lucru este susţinut şi de directorul Direcţiei Finanţare Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei,  Ion Ciucă, care dă vina pe birocraţie şi pe timpul scurt în care se depun şi se evaluează proiectele.

„În cazul burselor care vin cu întârziere, soluţia ar fi ca de anul viitor admiterea în facultăţi să fie până la 15 septembrie, astfel toate termenele vor fi decalate şi nu se va mai ajunge la situaţia în care nici până în februarie doctoranzii să nu-şi primească banii. Până îşi primesc banii retroactiv, doctoranzii se pot descurca însă cu un job part-time“, a declarat reprezentantul din Ministerul Educaţiei.

Cei de la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Muncii nu au răspuns solicitărilor cotidianului „Adevărul de Seară“ pentru a clarifica situaţia, până la închiderea ediţiei.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite