Stavros Charalambous, cipriotul care găteşte româneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stavros se află din primăvara anului trecut în România şi spune că s-a îndrăgostit de ţara noastră pentru că aici oamenii ştiu să preţuiască prietenia.

Ciprotul s-a apucat de gătit la şapte ani, când a fost cu tatăl său la vânătoare de fazani. Nu aveau decât mere la ei, aşa că băiatul le-a luat şi le-a făcut pe grătar. „Tata a crezut că am înnebunit, dar au fost foarte bune“, povesteşte Stavros.

După ce a terminat liceul de limbi străine, a început armata unde s-a ocupat de aprovizionarea cu mâncare a unităţii. Între timp, mai lucra şi ca bucătar la un restaurant unde se serveau clătite cu fel de fel de combinaţii de mâncare - de la carne şi porumb, la dulceaţă de fructe.

Pentru a deveni un bucătar mai bun, a urmat cursurile institutului culinar din Nicosia. A învăţat aici să gătească tot de felul de mâncăruri, de la reţete greceşti şi italieneşti, la delicatese chinezeşti.

Bucătar în Australia şi Canada

La 20 de ani s-a căsătorit cu o cipriotă care avea cetăţenie australiană, împreună cu care s-a mutat la Sydney. Aici a lucrat la un restaurant grecesc. A divorţat, însă, după câţiva ani s-a întors în Cipru. Nici acasă nu a stat, însă, prea mult. S-a hotărât să plece în Santa Barbara, America, după ce a primit o ofertă de la un prieten să lucreze la restaurantul lui. Aici s-a căsătorit, cu Tatiana, cu care s-a întors în Cipru după un an şi jumătate.

„M-am întors în Nicosia pentru că a fost nunta surorii mele. Mama  era bolnavă aşa că am decis să nu mă mai întorc în America“, poveteşte Stavros.
În 2000, însă, şi-a făcut iar bagajele, de data aceasta cu destinaţia Toronto, Canada, unde a lucrat timp de cinci ani la un restaurant grecesc. „În 2004, când a câştigat Grecia campionatul european a fost festival pe străzi. Mi-a plăcut acolo dar m-am întors în Cipru pentru că soţia mea trebuia să nască şi am vrut să o facă acasă“, recunoaşte cipriotul.

Îndrăgostit de România

În 2007 soţia a plecat în America, iar Stavros a rămas în Nicosia. În urmă cu mai bine de un an, de Crăciun, a venit pentru prima oară în România la un prieten. „Mi-a plăcut atât de mult aici, încât nu mai vroiam să mă întorc acasă. M-au impresionat oamenii pentru că preţuiesc foarte mult prietenia, valoare pe care noi am pierdut-o în Cipru“, spune Stavros.

Astfel, după mai multe excursii, s-a hotărât să se mute de tot în Bucureşti, în primăvara anului trecut. A lucrat până acum la trei restaurante, unde a învăţat să gătească româneşte. „Îmi place să fac ciorbă ardelenească. Seamănă puţin cu ciorba noastră de pui a la grec“, spune Stravros.
Din noiembrie este asistent bucătar-şef la restaurantul „Balkan Bistro“ de pe Calea Victoriei. Aici l-a întâlnit pe Yanis, un bucătar din Grecia, cu care s-a împrietenit din prima clipă. Amândoi vor acum să-şi deschidă un restaurant cu mâncare grecească.

Întrebări şi răspunsuri

Ai gătit vreodată pentru personalităţi în România?
Da, am avut ocazia să gătesc pentru Ion Ţiriac, Sorin Oprescu şi chiar Adrian Mutu. Acesta din urmă m-a chemat la masă să mă felicite pentru că i-a plăcut foarte mult mâncarea şi mi-a lăsat şi-un bacşiş gros. I-am pregătit muşchi de vită cu ierburi aromate.

Ai vreo reţetă proprie?
Da, am denumit-o risotto pietmondeze şi se face cu risotto, piept de pui, sparanghel, ciuperci de pădure şi pesto. A fost introdusă şi în meniul unui restaurant din Bucureşti.

PROFIL
Locul şi data naşterii: Nicosia, Cipru, 14 mai 1971
Studii: Şcoala de bucătari Thompson Education, Toronto, Canada Carriers Catering Business College, Sydney, Australia Higher Institute of Culinary Arts, Nicosia, Cipru
Familie: căsătorit cu Tatiana, cu care are şi-un băiat, Achileas. Are o fată dintr-o căsnicie anterioară, Angelique.

Ce-i place
„Pasiunea mea este gătitul. Nu poţi să prepari mâncare, doar aşa, din nevoie, ci trebuie să simţi. Îmi place ospitalitatea românilor şi faptul că respectă prietenia. De asemenea, îmi place să învăţ limbi străine, Până acum am învăţat să vorbesc greacă, spaniolă, engleză, franceză, română şi germană“, spune Stavros.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii care nu apreciază ce fac sau cei care cred că le ştiu pe toate. Eu învâţ câte ceva în fiecare zi, aşa ajung să apreciez mai bine lucrurile“, recunoaşte cipriotul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite