Bucureşti: Statul va renunţa la 100.000 de bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, le-a vorbit aleşilor ţării azi-dimineaţă, în plenul Parlamentului, despre dificultăţile pe care le întâmpină cu bugetul de stat. Una dintre cele mai incomode informaţii anunţate cu această ocazie este aceea că „există deja un program de 100.000 de locuri de muncă din instituţiile finanţate de la buget care vor fi eliminate“.

Vlădescu a reluat astfel o idee mai veche referitoare la suta de mii de disponibilizări de la stat, noutatea adusă astăzi fiind aceea că „există deja un program“ în acest sens.

Cine a realizat acel program şi pe ce criterii vor fi disponibilizaţi bugetarii? Ministrul nu a oferit astfel de detalii, dar un proiect iniţiat la nivelul Administraţiei şi Internelor arată cum vor fi selectaţi viitorii şomeri din primării, prefecturi şi alte instituţii ale administraţiei locale.
Din documentul MAI reiese că vor fi protejaţi angajaţii care au copii în întreţinere sau sunt unici întreţinători de familie, iar dacă doi soţi lucrează în aceeaşi instituţie publică va rămâne angajat cel care are salariul mai mare.

Sindicatele pun condiţii

Acest proiect, ca şi celelalte documente referitoare la viitoarele disponibilizări din rândurile bugetarilor, vor fi dezbătute cu sindicatele. Reprezentanţii lucrătorilor din instituţiile statului nu se arată, însă, deloc dispuşi să accepte eliminarea locurilor de muncă fără să se cunoască în amănunt criteriile de selecţie.


Mai multe amănunte despre cum vor fi plătiţi aceştia după plecarea din sistemul public, mâine, în „Adevărul“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite