Statuia lui Carol I, din nou în faţa Palatului Regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul ecvestru care-l înfăţişează pe Regele Carol I şi pentru care statul român a plătit aproape 3 milioane de euro este montat zilele acestea în faţa Muzeului Naţional de Artă, fostul palat Regal. Astfel, statuia care imită modelul create de artistul croat Ivan Mestrovici în 1939 şi topit de comunişti în 1948, revine după 62 de ani în peisajul bucureştean.

Ieri, muncitorii montau părţile componente ale monumentului, urmând ca statuia să fie urcată pe soclu în zilele următoare. Lucrările de reamplasare a statuii au fost întârziate de nevoia de a obţine o serie de avize, ultimul fiind acela primit de la Ministerul Culturii în urmă cu trei săptămâni.
Ecvestra Regelui Carol I, opera sculptorului Florin Codre, are o înălţime totală de 13 metri, dintre care şase metri măsoară doar piedestalul, şi este construită în întregime din bronz.

„Locul ei este unde a fost. Sunt pieţe în lume care sunt mai dense. E un contrast mare. Asta poate constitui însă originalitatea Bucureştiului. Şi apoi, ori sculptura mea devine ridicolă, vizavi de monumentul lui Ghilduş, ori monumentul meu îl va ridiculiza. Când un obiect creează emoţie, nu mai contează unde e aşezat”, declara, în urmă cu doi ani, Florin Codre. La acea dată izbucnise un scandal legat de copierea fără drept a operei lui Ivan Mestrovici, iar sculptorul român lămurea situaţia astfel: „Mestrovici a făcut un rege, am făcut şi eu unul. Dacă zece artişti îţi fac portretul, înseamnă că s-au copiat între ei? Sunt nişte tupeişti cei care mă acuză. Cum adică să-l copiez eu pe Mestrovici, Mestrovici care a făcut în viaţa lui două statui?”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite