Bucureşti: Sport extrem: windsurfing pe Lacul Morii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Andrei Ciceoi, în vârstă de 32 de ani, a profitat de temperaturile extrem de scăzute pentru a-şi pune în aplicare visul. El face windsurfing pe gheaţă pe lacurile din Capitală. GALERIE FOTO

Andrei a făcut windsurfing atât în ţară, pe Lacul Siutghiol, cât şi în străinătate, în Grecia, Turcia şi Spania. De windsurfing pe gheaţă s-a apucat în urmă cu un an. „Am tot vrut să fac, dar nu am avut gheaţă în Bucureşti. Iar atunci când era, nu era suficient de groasă pentru a ne susţine!“, spune Andrei.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Şi-a construit singur placa
Andrei şi Cristi fac parte din mica gaşcă de windsurferi din Bucureşti. Ei au singurele două plăci din România construite integral după planuri inginereşti.

„Am căutat pe internet cele mai accesibile planuri pentru o placă, cea mai simplă variantă. Chiar şi aşa, am lucrat patru zile la plăci. Toate piesele sunt executate manual. Am folosit nişte patine vechi. Le-am tăiat şi le-am sudat pe placă. Au ieşit extraordinar de bine pentru noi, care nu suntem ingineri“, spune Andrei. 

Windsurferii ne-au explicat că, spre deosebire de windsurfing-ul pe apă, frecarea plăcii cu suprafaţa de gheaţă este mai mică. „Viteza pe gheaţă este de trei ori mai mare decât cea a vântului. Noi, pe plăcile noastre, prindem o viteză de 6-7 noduri pe gheaţă. La 7 noduri simţi că zbori pe gheaţă, este o minune, chiar dacă nu este o viteză prea mare. Eşti pe o placă, iar gheaţa aleargă sub tine“, descrie Andrei windsurfing-ul pe gheaţă.

Mai uşor decât pe apă
Andrei este instructor de windsurfing şi recunoaşte că sportul pe gheaţă este o modalitate foarte bună de a învăţa windsurfing.

„Pe gheaţă se învaţă mai simplu windsurfingul, deoarece nu există riscul de a cădea în apă. Nu depui efort ca să te urci pe placă şi nu cazi în apă. Este mult mai uşor să înveţi pe timpul iernii să faci windsurfing“, mărturiseşte tânărul. Singurul dezavantaj în windsurfing este frigul. „Ne îmbrăcăm cât mai bine şi ne protejăm. Avem cască de protecţie, genunchiere şi cotiere pentru a nu ne lovi, chiar dacă se întâmplă foarte rar să cazi de pe placă“.

Pe gheaţă, cu vesta de salvare
Pentru Andrei, o zi obişnuită de windsurfing începe cu verificarea gheţii. „Neapărat trebuie să vedem dacă gheaţa este suficient de groasă. Dăm o gaură cu un burgiu şi dacă gheaţa are peste 10 centimetri grosime, înseamnă că este sigură. Peste 15 centimetri grosime, gheaţa poate susţine o greutate de aproximativ o tonă“, explică profesorul de windsurf.

Andrei şi Cristi au chiar şi echipamente de autosalvare. „Cel mai important, nu ne lipseşte vesta de salvare. Echipamentul de autosalvare constă în câteva scule speciale de care ne folosim pentru a ieşi din apa îngheţată, în cazul în care am căzut“, spune Andrei.

 „Statistic vorbind, este cel mai sigur sport din lume, deoarece are cele mai puţine accidentări mortale. Poţi să-l faci cât vrei tu de extrem!“, Andrei Ciceoi, windsurfer


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite