Sportul va avea muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a funcţionat într-o anexă a Muzeului Naţional de Istorie mai bine de şapte ani, Muzeului Sporturilor i se va dedica un spaţiu amplu în noua Casă Olimpică. Clădirea care va găzdui Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) va fi gata în ianuarie 2011, iar partea dedicată Muzeului Sporturilor va semăna cu Muzeul Olimpic din Laussane.

Medaliile, trofeele şi echipamentele marilor glorii ale sportului românesc zac de ani buni într-o cămară din incinta Muzeului Naţional de Istorie, departe de ochii vizitatorilor. Schitul Sandei Toma, canoea lui Patzachin sau bicicleta lui Gabriel Moiceanu aşteaptă să fie scoase la lumină.



FOTO: Bicicleta campionului român la ciclism, Gabriel Moiceanu

Acţiuni în toată ţara


În momentul de faţă muzeul nu funcţionează ca o expoziţie care să poată fi vizitată, ci ca un bâlci, care se mută din oraş în oraş, atunci când directorul instituţiei, Nicolae Petrescu, mai „prinde“ câte o colaborare. El spune că, din 2003 de când spaţiul dedicat muzeului a fost redistribuit pentru Centrul Naţional de cercetare pentru Conservarea Patrimoniului Cultural şi pentru Muzeul Naţional Filatelic nu a întrerupt activitatea, ci a încercat să expună trofeele în cât mai multe locuri din ţară. „Acţiunile noatre au avut succes, dar aceste expoziţii periodice în locuri diferite nu se compară cu activitatea pe care o putem avea într-un sediu permanent. E ca şi când ai compara un restaurant grandios cu o firmă de catering“, a spus Petrescu.



FOTO: Exponate din Muzeul Olimpic de la Lausanne

image
image



FOTO: Torţe olimpice expuse în muzeul de la Lausanne



„Chiar avem cu ce să ne mândrim“

Primul 10 din istoria gimnasticii, pagaia ruptă a lui Patzachin, racheta lui Ilie  Năstase, golurile lui Hagi şi toate celelalte elemente pozitive pentru care românii sunt cunoscuţi „afară“ nu sunt puse în valoare aşa cum ar trebui de foarte mulţi ani. Acest lucru se va schimba În urma protocolului de asociere făcut între CSOR şi  Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

„Am discutat cu reprezentanţii ministerului şi cu directorul instituţiei şi am ajuns la concluzia că trebuie să îi dedicăm gloriosului trecut al sportului românesc atenţia pe care o merită. Astfel, Muzeul Sportului Românesc va ocupa mai mult de jumătate din noua Casă Olimpică“, a spus Ioan Dobrescu (foto), secretar genearal al CSOR. Tot el a spus că exponatele vor fi aranjate după modelul Muzeului Olimpic din Laussane. „Vom urma exemplul elveţian, dar vom avea mult mai multe trofee expuse, pentru că, spre deosebire de ei, noi chiar avem cu ce să ne mândrim“, a spus Dobrescu.

image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite