„Spitalul“ unde te tratezi gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul medical „Caraiman“ a fost deschis în 2008 pentru persoanele cu venituri mici. De serviciile personalului pot beneficia doar locuitorii din Sectorul 1 al Capitalei, iar cele mai căutate sunt cele de asistenţă la domiciliu, iar la cele stomatologice există deja o listă de aşteptare.

Doamna G. are 77 de ani stă cu chirie într-o casă din sectorul 1 din Bucureşti, este imobilizată la pat şi singurul cuvânt pe care-l poate rosti este „mama“. Este văduvă de 20 de ani şi nu a mai ieşit din casă de mai bine de doi ani.Cel puţin asta ştiu asistenţii sociali de la centrul medical „Caraiman“,  care o îngrijesc. Zilnic o ambulanţă este trimisă la domiciliul ei unde i se face igiena corporală, i se face curat şi cumpărături.

Bătrâna are o pensie de doar 300 de lei, iar singurii oameni pe care-i vede sunt îngrijitorii săi care îi schimbă pamperşii, o spală şi îi vorbesc ca să mai uite de singurătate. Un alt caz este cel al unei femei de 90 de ani care este oarbă şi zilnic trebuie să-şi injecteze insulina. Pentru că nu o poate face singură, un echipaj merge la domiciliul ei. „În evidenţele noastre sunt 175 de persoane care primesc asisenţă socială. Trei sferturi dintre aceştia sunt persoane în vârstă care locuiesc singure“, a declarat directorul centrului medical Angelica Juracopschi.

Unitatea este dotată cu cinci ambulanţe care se deplasează la domiciliu, dintre care una este pentru urgenţe stomatologice şi arată ca un cabinet mobil cu aparatura necesară şi care este folosit pentru persoanele cu handicap care nu se pot deplasa până la un dentist.

Singurul centru medical care ţine de primărie

„Centrul medical a fost înfiinţat în urmă cu doi ani şi este singurul care aparţine de o autoritate locală“, a mai afirmat Juracopschi.

Unitatea sanitară dispune de 16 cabinete de tot felul de la cele de familie până la planificare familială şi despistarea cancerului de col uterin doar că nu se pot face spitalizări. Cel mai solicitat este cel de stomatologie unde există deja o listă de aşteptare cu 248 de persoane şi abia acum, în luna iunie se tratează pacienţii înscrişi anul trecut.

Valeria Sima are 52 de ani şi o pensie de 520 de lei. S-a înscris anul trecut pentru cabinetul stomatologic şi a fost chemată zilele acestea la cabinetul de pe strada Caraiman nr. 33A. A aşteptat atâta vreme pentru că beneficiază de gratuitate. „Nu mi-aş permite să plătesc. E pensia prea mică“, a declarat pacienta.

Pe timpul verii aici vin şi studenţii din anii terminali care dau o mână de ajutor. Doar locuitorii din sectorul 1 beneficiază de serviciile medicale de la „Caraiman“. Ei trebuie să depună o cerere sau să sune la 9644 pentru a fi programaţi. Când sunt chemaţi trebuie să facă dovada că au venituri mici, iar cei care au sub salariul minim pe economie sunt trataţi gratuit. Numai de la începutul anului, peste 5.000 de persoane au primit ajutor medical şi social de la echipele de la centrul medical. În curând, la demisol va fi deschis şi un centru de zi pentru vârstnici unde aceştia vor putea veni însoţiţi şi de cei din familie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite