Spitalul Marie Curie, la un pas de colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de cadre medicale şi-au dat demisia iar unele secţii se închid. Asistentele şi medicii care au rămas nu pot oferi asistenţă medicală de calitate celor aproape 300 de copii care vin zilnic la acest spital.

Mai citiţi:

Gheorghe Burnei, ortopedul copiilor

Ambasada Japoniei a donat bani Spitalului „Marie Curie”


Cel mai cunoscut spital de copii din ţară, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti, este la un pas să-şi închidă activitatea.

Reducerile salariale din ultimele luni i-au determinat pe o parte dintre medicii şi asistentele de aici să-şi caute norocul în altă parte. Unii şi-au dat demisia pentru a putea pleca din ţară iar alţii s-au angajat în clinicile şi cabinetele rpivate. Spitalul se află în acest moment într-un mare impas, puţinele cadre medicale nu reuşesc să se descurce cu avalanşa de pacienţi care sunt mai mulţi de la an la an.

Din lipsă de personal, două secţii s-au desfiinţat deja, respectiv cea de Boli Respiratorii şi cea de Cardiologie Pediatrică. Activitatea a fost restrânsă, alte secţii din spital preluând activitatea din cele două specializări.


Risc de infecţie intrspitalicească
 
Medicii care au mai rămas se plâng de faptul că nu au cum să-şi desfăşoare activitatea pentru că sterilizarea nu se face conform standardelor din lipsă de fonduri şi de personal care să se ocupe de acest lucru. "Centrul nostru de sterilizare este o bombă potenţială, care poate să dea mari probleme. În viitor, posibil să survină toate ingredientele unei catastrofe: o infecţie intraspitalicească ce ar putea fi însoţită şi de decesul unor pacienţi care au fost operaţi în condiţii de nesterilitate", au declarat pentru Pro Tv surse din cadrul spitalului.

Nici deblocarea recentă a posturilor în sistemul medical nu va salva spitalul Marie Curie din cauză că Ministerul Sănătăţii a scos la concurs doar nouă posturi de asistente şi şapte de medici iar spitalul are nevoie de aproape 70 de asistente şi de cel puţin 25 de medici pentru a funcţiona decent.


Unul dintre cei mai cunoscuţi medici români va lua drumul străinătăţii


Unul dintre cei mai cunoscuţi medici români, specialistul în ortopedie pediatrică prof.dr. Gheorghe Burnei de la Marie Curie, cunoscut în lumea medicală internaţională datorită  unor invenţii şi inovaţii în acest domeniu, este aproape hotărât să părăsească sistemul medical românesc. Dr. Burnei a primit în repetate rânduri oferte consistente pentru a lucra pentru clinicile sau spitalele din străinătate, cea mai mare fiind din partea reprezentanţilor unei clinici din Anglia care i-au oferit aproape 60.000 de euro lunar pentru a lucra pentru ei.

 „Am amânat să iau o decizie în speranţa că ceva se va schimba în bine pentru spitalul în care lucrează şi pentru sistemul medical românesc în general. Clinica aceasta mă ofertează de mult timp şi sunt dispuşi să mă aştepte. Cred că în maximum o lună voi pleca. Aici nu se mai poate lucra. Pot să fac doar intervenţii minore pentru că nu este personal şi nici dotări”, ne-a spus prof. Dr. Gheorghe Burnei.


„Am primit sute de scrisori de la pacienţi care mă rugau să nu plec. Acesta este unul dintre motivele pentru care am rămas până acum, faptul că am recunoştinţa lor şi ştiu că aici pot fi mai util decât într-o ţară unde domeniul ortopediei pediatrice este bine conturat, este vorba despre Anglia. Dar dacă nu mai am cum să-mi fac meseria voi pleca”, a mai spus Burnei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite