Şoimul IAR 99, nas în nas cu fratele mai mare, F 16

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a treia ediţie a expoziţiei de armament şi avioane de război „Black Sea Defence and Aerospace“ (BSDA) s-a deschis astăzi-dimineaţă, la ora 10.00, la Roamero Băneasa.

Vedete au fost cele două avioane supersonice F16 Fighting Falcon, care au sosit în România sâmbăta trecută, şi care urmează să fie achiziţionate de Ministerul Apărării Naţionale. Aviatori americani, cu cerul oglindit în lentila lucioasă a ochelarilor de soare, erau gata în orice moment să expună performanţele celebrului aparat de zbor.

„Fratele“ mai mic al avionului F 16, IAR 99 Şoim, încearcă să atragă vizitatorii din mirajul aparatelor americane. IAR 99 Şoim este un avion subsonic, produs la Craiova. Viteza maximă pe care o atinge acest avion ajunge la 950 de km/h.

„Şoimul“ adus la Bucureşti de pilotul craiovean Relu Mihail Ioana este avion - şcoală, folosit la instructajele de la singura unitate de încercări din Europa, „Centrul de Încercări în Zbor“ de la Craiova. „Aparatul de bord este asemănător cu cel de pe F16, diferenţa este că acesta este un avion subsonic, pe când F16 este supersonic“, explică inginerul Emil Grigorescu, de la „Centrul de Încercări în Zbor“ de la Craiova.

Impunător şi sobru, ca un monstru cu aripile deschise, în spatele ţarcului unde erau „garate“ cele două avioane F 16, păzeşte pista imensul „Spartan“, un avion italian de transport personal.

La expoziţia deschisă până la 15 aprilie participă peste 180 de companii de producţie armament din 17 ţări. De asemenea, astăzi, în jurul orei 14.00, va sosi de la Feteşti celebrul avion  MIG 21 Lancer.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite