Smaranda Caragea, vocea Hannei Montana în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra actriţă Smaranda Caragea dublează în limba română vocea celebrei Hannah Montana, idolul multor copii şi adolescenţi din România.

Smaranda este un ghem de veselie şi energie cu zulufi arămii, ce îi încadrează armonios ochii verzi, iscoditori şi zâmbetul şugubăţ. Ea este actriţa pătimaşă care dublează în limba română vocea celei mai îndrăgite vedete în rândul copiilor şi al adolescenţilor din întreaga lume‚ Hannah Montana.

Smaranda nu ştie foarte multe despre vedeta copiilor, dar are un singur lucru în comun cu ea: vocea. Inflexiunile afectate, frazarea precipitată şi verva exprimării sunt calităţile care o plasează pe Smaranda în spatele imaginii strălucitoare a starului american. Povestea a început acum doi ani, când Smaranda abia terminase facultatea şi a participat la un casting organizat de Disney Channel pentru a găsi o voce care să o dubleze pe Hannah Montana.

„Nici nu reuşeam să-i ţin bine minte numele. Apoi, după ce am luat castingul, am început să o urmăresc ca timbru vocal, ca tonalitate. Eram foarte atentă la modul cum joacă“, povesteşte Smaranda.

Îngerul copiilor
Munca tinerei actriţe nu este doar aceea de a rosti vorbele personajului din film la un microfon. Înainte de asta, Smaranda trebuie să-şi facă temele sârguincios ca să poate „intra în vocea“ celebrului personaj. „În timp ce rulează filmul, încerc să mă sincronizez cu mimica şi gestica ei, încerc să-mi dau seama ce va urma să facă“, explică Smaranda.

De multe ori, Smaranda se bucură de calităţile ei pentru a le face o surpriză celor mici. Cu vocea ei reuşeste să-i împace, să-i bucure şi să-i surprindă pe micuţii cunoscuţilor. „Ultima dată am vorbit la telefon cu fetiţa unei cabiniere de la teatru. Mă bucur că s-a introdus dublajul şi în România, dar regret pentru copii. Noi am învăţat, de exemplu, limba engleză de la desene animate“, spune tânăra.

Smaranda, actriţa
Înainte de toate, Smaranda Caragea se regăseşte în actorie. A terminat Facultatea de Teatru, iar acum joacă la Teatrul de comedie din Bucureşti în trei piese scurte ale unor autori contemporani. Ambiţia şi dorinţa de a-şi face cât mai bine meseria sunt calităţile care o motivează pe tânăra actriţă, nemulţumită de condiţia tânărului actor român. „Acum, la început, cred că cel mai bine este să-ţi vezi de treaba ta şi să nu aştepţi să vină cineva să-ţi bată la uşă. Trebuie să le faci pe toate, chiar dacă e o meserie prost plătită şi uneori neluată în serios“, spune Smaranda. Scena din sala de teatru, culisele şi publicul sunt o parte din ceea ce reprezintă pentru ea teatrul şi n-ar da ipostaza asta pentru un rol într-o telenovelă sau un serial românesc de televiziune.

Ce părere ai despre succesul Hannei Montana în rândul celor mici?
Toată nebunia cu Hannah Montana a avut impact pentru adolescenţi. Dacă noi visam la prinţese, acum copiii visează la o puştoaică de succes, care la 14 ani are şi carieră şi o viaţă de vis. E bine, însă, că promovează modestia. Scenariul filmului e scris foarte bine, chiar şi glumiţele pe care ea le face cu fratele ei sunt foarte bune.

Cum te descurci ca tânăr actor?
În afară de posturi blocate, în România nu ţi se dă şansa să-ţi faci meseria ca actor tânăr. Este o rotiţă în sistem care nu funcţionează deloc. Am colegi care sunt foarte buni şi e păcat ca unor astfel de oameni să li se taie şansele. Unii sunt mai superficali, alţii mai serioşi şi mai „adânci“, eu întotdeauna am avut ceva de făcut.

Ce-i place

Smaranda ar găsi, la o scurtă inventariere, o listă nesfârşită de lucruri care-i plac pentru că ei îi place viaţa cu toate ale ei şi îi place să se joace. „Îmi place să ştiu că am posibilitatea să fac ceva. Dacă stau degeaba, înnebunesc. Sunt dependentă de prieteni, oricât de puţin timp aş avea îmi găsesc vreme pentru o cafea cu prietenele mele“, spune Smaranda.

Ce nu-i place

„Nu-mi place să nu am bani, să fiu exploatată şi să nu ştiu cam ce o să se întâmple cu mine şi ce o să fie. Nu-mi place să plouă când plec în concediu. În general, caut să găsesc o plăcere în orice lucru pe care îl fac“, explică actriţa.

Născută: 31 iulie 1985, la Bucureşti
Educaţie: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie (UNATC), Facultatea de Teatru, Specializarea Arta Actorului
Facultatea de Sociologie-Psihologie, Universitatea Spiru Haret (anul al II-lea)
Profesie: Actriţă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite