Grădiniţa chinezească de la marginea Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii cu vârste cuprinse între doi şi şase ani se adună zilnic la singura grădiniţă chinezească din România. Aceasta a fost deschisă la cererea chinezilor din Bucureşti, iar proprietara este Ivy Lim, o chinezoaică stabilită în ţară de aproximativ trei ani.

Undeva la marginea Capitalei, chiar la intrare pe Strada Narciselor din Dobroieşti, se află o clădire modestă ca dimensiune, dar foarte îngrijită, cu câteva decoruri chinezeşti la intrare. Nu numai că este locuită de o familie mixtă, Ivy Lim (chinezoaică) şi Ilie (român), ci aici îşi petrec zilnic timpul şi învaţă în jur de 30 de micuţi cu ochii alungiţi.

Astfel, dincolo de ceea ce văd bucureştenii care ies de la Dragonul Roşu cu sacoşele pline, dincolo de asiaticii care îşi cară de colo până colo cărucioarele cu marfă, se află şi un loc unde micii chinezi vin să înveţe. La Grădiniţa ABC cei 16 copii care au rămas pe timpul verii în Bucureşti se înţeleg între ei în chineză, engleză şi română. Nu contează limba în care sunt întrebaţi, fiecare răspunde în ce îi place mai mult şi totuşi, prin amestecul de cuvinte, se înţeleg perfect.



Manuale aduse din China
Unii au învăţat să cânte la pian, alţii „acompaniază“ cu sunete în cele trei limbi pe care le ştiu, câţiva sunt pasionaţi de pictură, iar altora le place matematica. Educatoarele de aici se laudă cu cei mai deştepţi copii. „Frankye Zhuang, în doar două luni, a învăţat să cânte la pian. Noi am crezut iniţial că el are pian acasă, dar am fost foarte uimiţi să aflăm că aici a atins pentru prima dată clapele“, mai spune Yvi Lim.

Copii supravegheaţi de patru educatoare chinezoaice şi trei românce, iar când lipseşte vreuna, Ivy Lim le înlocuieşte cu succes. Grădiniţa a fost deschisă anul trecut în luna septembrie, iar ideea a aparţinut celor doi soţi, Yvi Lim şi Ilie Comşa. Programul de aici este flexibil, copiii fiind aduşi şi luaţi în funcţie de orele de muncă ale părinţilor.

„Chinezii stabiliţi la Bucureşti îşi doreau o astfel de gădiniţă. Am căutat locaţia timp de trei lună, iar până la urmă am dat de aceasta care era foarte bine construită pentru a fi grădiniţă“, spune Yvi Lim. Pentru a nu pierde legătura cu ţara lor, copiii învaţă după manuale aduse din China şi Hong Kong. „An de an comandăm altele, pentru că sunt copii care se vor întoarce la şcoală sau la liceu în ţara lor şi nu trebuie să piardă ceva“, adaugă Ilie.

Preţul minim: 680 de lei pe lună
Chiar dacă sunt departe de meleagurile natale, copiii chinezi sunt învăţaţi să-şi respecte tradiţiile din ţara lor şi să le ducă mai departe. Fiecare eveniment important din China este marcat câtuşi de puţin şi la grădiniţa cu program didactic chinezesc. „Anul nou în China este pe 14 februarie. Cu această ocazie am sărbătorit şi noi aici“, mai spune proprietara grădiniţei.

image
image
image
image


De asemenea, primarul comunei Dobroieşti a fost alături de proprietarii grădiniţei şi i-a ajutat cu integrarea în comunitate, copiii chinezi de aici participând la serbările organizate de grădiniţa din localitate. „Şi strada pe care se află Grădiniţa ABC a fost asfaltată tot la iniţiativa primarului“, completează Ilie. “Clubul ABC a fost deschis de cei doi soţi din forduri proprii, iar până acum, spun ei, au cheltuit aproape 100.000 de dolari. Pentru a-şi aduce copii aici pentru o jumătate de zi, între 8.00 şi 13.00, părinţii trebuie să plătească 680 de lei pe lună, iar pentru a sta între 8.00 şi 16.30, suma lunară este de 850 de lei. Acestea includ şi transportul pentru copii care au nevoie şi mâncare. Părinţii îi pot aduce însă şi mai devreme sau îi pot lua şi foarte târziu. Dacă sunt mai multe ore se stabileşte un alt tarif“, explică Ivy Lim.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite