Bucureşti: Sindicatele din învăţământ ameninţă cu greva!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţii sindicale din învăţământ spun că vor intra în grevă generală dacă nu se va renunţa la tăierea posturilor profesorilor Aproape 300 de cadre didactice din Capitală îşi vor pierde locurile de muncă în perioada 1 septembrie-31 decembrie, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 114/2009.

Liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ s-au întâlnit astăzi cu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, nemulţumiţi de  Ordonanţa 114/2009, care prevede reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, la nivel naţional naţional, de la 1 septembrie 2010.
La nivelul Capitalei ar urma să-şi piardă locul de muncă 276 de angajaţi din învăţământ. Cele mai vizate categorii, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, sunt suplinitorii şi pensionarii care încă mai predau.

Intenţiile autorităţilor au băgat deja frica în profesori. „Eu sunt educatoare. Sunt pensionară şi mă gândesc cu groază că aş putea să-mi pierd locul de muncă, deşi am mai bine de 30 de ani de experienţă în spate“, a spus Mariana Popa, educatoare la o grădiniţă din Bucureşti.


„Cadrele didactice vor fi insuficiente“
Sindicaliştii nu îşi explică cum este posibil ca în Capitală să se facă reduceri de aproape 300 de posturi, iar în judeţe precum Buzăul de 1.000. „Este anormal să vrei să tai din posturile din învăţământ când acestea sunt insuficiente. În Capitală, spre exemplu, sunt aproape 300 de posturi, în alte judeţe mai mici cifra sare de 1.000 de posturi la care se va renunţa. Pe ce criterii au fost făcute aceste calcule? Vor fi insuficiente cadrele didactice şi atunci se va mări efectivul elevilor la clasă. Calitatea învăţământului va fi şi mai mult în pericol“, a spus secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, în Capitală sunt în momentul de faţă 660 de pensionari şi 406 suplinitori necalificaţi. „Nu vor fi probleme pentru elevi pentru că vom face comasări şi optimizări ale claselor, în sensul că la licee, la clasele a IX-a şi a XI-a, vor avea 30 de elevi. În plus, numărul de elevi din Bucureşti scade de la an la an“, a explicat Banu.

Sindicaliştii apelează la instanţă

Liderii federaţiilor sindicale din învăţământ consideră ordonanţa un abuz şi au început deja demersurile pentru a o ataca în instanţă. „Ordonanţa de Urgenţă este neconstituţională. Ne-am consultat deja cu avocaţii. În ultimă instanţă, dacă nu vom ajunge la niciun acord, vom face chiar grevă generală“, a mai spus Constantin Ciosu.


În învăţământ s-au redus  anul trecut18.000 de posturi şi oricum nu sunt suficienţi profesori la catedră. Nu excludem greva generală
Aurel Cornea
lider sindical


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite