Bucureşti: Sfaturile comuniste de protecţia muncii, motiv de glumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai haioase şi mai absurde mesaje de atenţionare folosite înainte de `89 au fost adunate într-o expoziţie. Cele 130 de plăcuţe cu avertismente, expuse la „Atelier 35“, de pe strada Şelari, sunt desenate manual, iar dacă odinioară mesajele păreau serioase şi educative, acum ele stârnesc hohote de râs.


Puţini sunt cei care mai ştiu cum arătau desenele explicative care umpleau până la mijlocul anilor ‘90 holurile instituţiilor sau şantierele oraşelor. Acele plăcuţe desenate manual şi exagerat de explicit sunt necunoscute mai ales de tinerii care nu au avut contact cu perioada comunistă. „Nu ştiam de existenţa acestor plăcuţe de atenţionare. Sunt extrem de haioase atât textele cât şi desenele“, spune Valentina, de 17 ani.

Imaginile desenate manual încercau să ofere cât mai multe informaţii despre cum te poţi proteja în timpul muncii pe un şantier, despre cât de periculoase sunt ţigările, anumite substanţe, iar cele mai multe dintre mesaje relatează cât de important este să porţi casca de protecţie.

Autorii sunt necunoscuţi

„Ochelarii de protecţie vă protejează ochii“ - aşa sună unul dintre mesajele de atenţionare. Alte desene cu personaje haioase sunt însoţite de texte precum: „Nu turnaţi apă în acid sulfuric“ şi „Unde nu-i cap, vai de picioare“.

„Cele mai multe dintre afişe bănuim că au fost concepute undeva între anii ’70, ‘80“, spune Vlad Ionescu, un reprezentant al expoziţiei.
Afişele au fost descoperite de cei de la „Atelier 35“ pe blogul afise-sm.blogspot.com. „Din păcate nu ştim prea multe despre ele. Fac parte probabil dintr-o arhivă şi erau făcute de graficieni sau designeri de afiş. Numele artiştilor care le-au creat nu au fost înregistrate în arhivă, prin urmare este o colecţie de artă anonimă“, explică Vlad Ionescu.

Expoziţia este deschisă şi săptămâna viitoare

Ceea ce oferă un haz aparte acestor avertizări este tocmai faptul că, deşi erau publice, nu erau conforme unor standarde internaţionale. Astfel, ele devin extrem de haioase şi creative. „Ce ni s-a părut interesant la această colecţie şi motivul pentru care am hotărât să readucem în spaţiu vizual contemporan aceste afişe este calitatea lor «non-standard»“, mai spune reprezentantul expoziţiei.

Bucureştenii au ocazia să mai vadă aceste afişe şi în săptămână următoare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite