Şeitan vrea să taie alocaţia copiilor proveniţi din familiile înstărite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă legea va fi aprobată, copiii din România nu vor mai fi egali. Dacă proiectul propusde  actualul Ministru al Muncii, Mihai Şeitan va fi aprobat, nu toţi copiii vor mai primi alocaţii de la stat. Acestea vor fi acordate în funcţie de veniturile părinţilor.

Alocaţia de stat este în prezent de 42 de lei şi se acordă până la vârsta de 18 ani. Cei care au copiii ştiu că din această sumă lunară nu-şi pot permite nici să le cumpere un costum, dar nici să să le asigure hrana pentru două zile. Dacă înainte de alegeri guvernanţii promiteau chiar mărirea alocaţiei de stat de la 42 de lei la 200 de lei, iată că ieri Şeitan a propus ca din 2011 alocaţiile să fie acordate numai în funcţie de câştigurile părinţilor.

Practic, prin această măsură Guvernul încearcă să facă economii şi să mărească suma pentru cei care vor beneficia în continuare de alocaţie. De asemenea, ministru a declarat că nu a fost stabilit încă plafonul de la care banii nu vor mai fi primiţi de copii. Totodată secretarul de stat din Ministerul Muncii Mariana Nedelcu a spus că în momentul de faţă se lucrează la un act normativ care să reglementeze alocaţiile de stat şi că se doreşte ca acestea (de stat, cea complementară şi cea monoparentală) să fie transformate într-una singură.  

Părinţii au sărit ca arşi 

Reacţiile nu au întărziat să apară. Astfel, Asociaţia de Părinţi nu tolerează luarea unui drept cuvenit copilului.

„Să sperăm cu toţii că domnul Şeitan a vrut cu această măsură de fapt să vină în ajutorul familiilor nevoiaşe şi să mărească sumă lunară acordată copiilor acestora prin intermediul alocaţiei de stat. Nu pot să cred că s-a referit sau s-a gândit să ia dreptul copilului la alocaţie. Nu ar fi corect şi nici moral faţă de adolescenţi sau micuţi să li se refuze ceea ce li se cuvenea şi pe vremea lui Ceauşescu. În fond şi aşa această sumă oferită lunar este simbolică, un elev nu-şi poate asigura cu ajutorul ei nici măcar transportul la liceu, de exemplu, în Bucureşti. Să nu uităm că micuţii practic nu au nici un venit şi nu este uman să-I catalogăm în funcţie de cât câştigă părinţii. Să nu uităm: alocaţia nu este un drept social, ci este un drept câştigat al copilului. Dacă se vrea ajutarea copiilor care provin din familii cu venituri modeste se pot găsi alte metode. Li se pot acorda acestora burse de studiu, dar sub nici o formă nu tai de la unul pentru a da la altul“, a declarat  Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiei Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar.

Vox
Nu sunt de accord cu eliminarea alocaţiei pentru copii. Fetiţa mea, are opt ani şi deja este o tradiţie ca lunar să-şi cumpere o jucărie din cei 42 de lei. Nu contează salariul meu sau al soţului, alocaţia reprezintă un bun al ei şi atât

Adela Avram, contabil, 35 de ani

Este o aberaţie să se ia această măsură. Aceşti bani reprezintă un drept al copilului. Eu nu sunt de acord ca micuţii mei să rămână fără alocaţie, deşi eu am un serviciu bine plătit. Dacă ministru vrea să îi ajute pe cei săraci să le acorde burse şcolare elevilor în cauză
Maria Eftimie, sociolog, 40 de ani       

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite