Bucureşti: Se surpă Epoca de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bucată din beton s-a desprins dintr-o arcadă de pe blocul „Bingo Europa” ridicat în urmă cu 25 de ani, pe Bulevardul Libertăţii.

Experţii în construcţii susţin că imobilele  ridicate în a doua parte a anilor ’80 sunt printre cele mai solide din Bucureşti, dar cad ornamentele de pe ele pentru că nu sunt întreţinute.

Clădirea face parte din proiectul de sistematizare a Bucureştiului, din a doua parte a anilor ’80, când au fost ridicate Casa Republicii (actualul Palat al Parlamentului), bulevardul Victoria Socialismului (bulevardul Unirii de astăzi), precum şi toate blocurile din această zonă.

După incidentul petrecut cu două zile înainte de Crăciun, bucureştenii care locuiesc pe bulevardele Unirii sau Libertăţii se tem să nu cadă blocul peste ei.

Ornamentele au fost aplicate cu lipici

Multe dintre ornamente se desprind din cauza infiltraţiilor. Experţii în construcţii susţin, însă, că aceste clădiri sunt unele dintre cele mai sigure din Capitală.

„Aceste blocuri sunt foarte solide. Au fost ridicate special pentru a nu se prăbuşi la primul seism, după experienţa cutremurului din ’77. Atât structura de rezistenţă cât şi metoda de proiectare sunt la un nivel superior celor de dinainte de anii ’80. Sunt poate cele mai rezistente blocuri din Bucureşti”, a declarat pentru „Adevărul de Seară”, Johan Neuner rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti. El a subliniat faptul că multe din ornamentele acestor clădiri se desprind din cauză că sunt aplicate cu adeziv şi se surpă din cauza infiltraţiilor, dar acest lucru nu afectează structura de rezistenţă a clădirilor.

Locuinţe de serviciu pentru nomenclaturişti

Potrivit istoricului Adrian Nicolescu clădirile au fost ridicate de comunişti pentru înalţii demnitari şi au un regim special.
„Deşi arhitectura acestor blocuri este comunistă, ornamentele sunt inspirate după cele de pe blocurile ridicate în perioada interbelică la intersecţia Calea Victoriei cu Splaiul Independenţei, Se pare că aceste imobile sunt foarte rezistente, mai ales că au fost construite pentru a servi drept locuinţe de serviciu pentru înalţii demnitari din partid”, a subliniat profesorul universitar de la Şcoala Naţională pentru Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Terasa unui bloc de la Unirii, ruptă în două

În urmă cu două săptămâni, locatarii blocului A1 de pe Bulevardul Libertăţii nr.1, au fost treziţi din somn în jurul orei 5.00 dimineaţa de un zgomot puternic.

Vecinii au mers pe acoperiş şi au descoperit că o bucată din terasă, lungă de aproximativ zece metri şi cu o greutate de peste 100 de kilograme, se desprinsese cu tot cu armătură şi se prăbuşise pe acoperişul blocului.

Potrivit şefului Serviciului Control Calitate Lucrări de Construcţii din cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), trebuie stabilită cauza incidentului de către un expert de la Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei. Pe baza concluziilor, Asociaţia de Proprietari este cea care trebuie să angajeze o firmă specializată care să execute lucrările de reparaţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite