Se sparge balonul cu mii de angajaţi ai Primăriei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 6 august, instituţiile subordonate primăriei trebuie să încheie „lista neagră”, iar sindicaliştii susţin că va fi vorba chiar şi de dizolvări ale unor departamente.

Reducerea personalului din toate instituţiile subordonate primăriei va fi de aproximativ 21%.

Astfel, din cei 5.561 de angajaţi vor rămâne 4.391. 

Reprezentanţii primăriei au transmis deja şefilor instituţiilor numărul de posturi în care trebuie să se încadreze, iar aceştia trebuie să elaboreze noi organigrame care vor fi aprobate în şedinţa de vinerea viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„După ce se vor aproba noile organigrame, atât pentru Primăria Capitalei cât şi pentru instituţiile subordonate acesteia, urmează să fie stabilite criteriile de eliberare din funcţie a angajaţilor vizaţi” ne-a declarat Dumitru Gherdan, liderul Sindicatului Funcţionarilor din Primăria Capitalei.

Clubul Sportiv „înghite” milioane de euro

Sindicalistul Gherdan a precizat că angajaţii cu vârstă de pensionare, cei care au stat mai multă vreme în concediu fără plată şi cei care au diverse abateri sunt cei care ar trebui să se aştepte să fie restructuraţi. În cazul în care vor exista doi sau mai mulţi specialişti pe acelaşi post, se va organiza un concurs de departajare. 
Dumitru Gherdan a mai arătat că, potrivit noilor organizări, ar putea fi dizolvate unităţi din primărie ce nu au o importanţă foarte mare. El a dat drept exemplu Centrul de Calcul, Centrul de planificare urbană şi metropolitană sau Clubul Sportiv al Municipiului Bucureşti. În urma desfiinţării, o parte dintre angajaţii acestor servicii va fi preluată de aparatul propriu al municipalităţii.

„Nu înţeleg de ce municipalitatea a trebuit să-şi facă un club sportiv. Cred că nici măcar nu este corect faţă de celelalte cluburi ce nu primesc finanţare de la stat”, a mai declarat Gherdan, menţionând că acest club are un buget anual de patru milioane de euro, dintre care un milion reprezintă fondul de salarii.


Colacul de salvare al teatrelor
Instituţiile de cultură din Bucureşti sunt printre primele vizate de restructurările cerute de Guvern.

Managerii teatrelor au descoperit însă o nişă prin care multe se pot salva. Este vorba despre detaliul legat de înfiinţarea acestor instituţii: cele întemeiate prin hotarâre a consiliului de miniştri sau prin decret regal nu se vor afla sub incidenţa prevederilor OUG nr. 63/2010, privind reducerile de personal.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a spus că directorii acestor instituţii vor opera reduceri de personal “în limită rezonabilă şi ţinând cont de profilul fiecărei instituţii, în parte”.

“Directorii de teatre din Bucureşti au semnalat faptul că la articolul 3, aliniatul 1 din OUG nr. 63/2010, se precizează că restructurarea instituţiilor de cultură poate fi făcută de autorităţile publice deliberative care le-au înfiinţat, respectiv, consiliile locale şi consiliile judeţene. Am atras atenţia că multe teatre din Bucureşti nu au fost înfiinţate de aceste autorităţi. De exemplu, Teatru Nottara a fost înfiinţat în 1947 ca Teatru al Armatei”, a menţionat actorul Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara.

La rândul său, Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane, a spus că datorită „chichiţei” descoperite de cei de la Nottara pot fi ferite de restructurări majoritatea teratrelor din Bucureşti, mai puţin Teatrul de Comedie, Teatrul Metroplis şi Teatrul Bulandra. Acestea din urmă au fost înfiinţate de primărie, însă şi acestea pot dovedi că organigramele lor sunt oricum sub necesarulaprobat, după cum explică actorul George Mihăiţă, director la Comedie.



Fără salarii compensatorii

De restructurări vor fi scutiţi angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi cei din Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale. Cu privire la plăţile comensatorii, liderul sindical Dumitru Gherdan a declarat că unii salariaţi au prevăzute în contractele colective de muncă una sau două salarii compensatorii, alţii însă niciunul.
“Este o sfidare la adresa noastră pentru că salariaţii din regiile locale, RADET sau RATB, au câte zece salarii compensatorii”, a mai spus Gherdan. Primarul Capitalei a declarat însă că nu se vor acorda salarii compensatorii, pentru că nu există bani. 


Vor pleca oameni care au ruginit în posturi moştenite şi cei care au venit la primărie pentru a-şi rezolva problemele personale

Sorin OprescuPrimarul Capitalei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite