Se scumpesc biletele de autobuz şi gigacaloria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali ai Capitalei au votat, ieri, bugetul municipalităţii în forma propusă de primarul Oprescu.Întrucât RATB şi RADET au primit bani mai puţini, din această vară bucureştenii ar putea scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a merge cu mijloacele de transport în comun, dar şi pentru apa caldă.

Bugetul propus de edilul Sorin Oprescu a fost aprobat în unanimitate de consilierii generali, deşi iniţial reprezentanţii PDL anunţaseră că au o serie de amendamente la bugetele alocate pentru RADET, RATB şi Stadionul Naţional.

Bugetele celor două regii despre care edilul Capitalei a spus că sunt de „criză“ au fost micşorate faţă de anul trecut, deşi alte instituţii aflate în subordinea primăriei au primit bani mai mulţi. Pentru acest an, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a primit un buget de 759 milioane de lei faţă de peste 900 de milioane de lei alocate în 2009.

Şi bugetul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) a fost micşorat, acesta fiind de 518 milioane de lei, cu peste 230 de milioane de lei mai mic decât cel de anul trecut.

Cheltuieli mai mari la întreţinere
Sumele mici alocate celor două regii vor atrage de la sine scumpiri la energia termică şi la preţul transportului în comun, care vor fi suportate de bucureşteni. 

Întrebat dacă preţul biletelor RATB va creşte, primarul Sorin Oprescu a dat asigurări că majorările nu vor fi importante.„Insignifiant. Dacă se va pune problema, asta va fi!“, a spus edilul.

În plus, Primăria Capitalei nu va mai subvenţiona transportul în comun pentru locuitorii din Ilfov, începând cu luna iunie, imediat după ce elevii vor intra în vacanţă. Bucureştenii vor trebui să îşi calculeze mai atent şi cheltuielile pentru întreţinere, întrucât din vară consumatorii casnici din Capitală ar putea plăti mai mult pentru gigacalorie. „Pentru RADET suntem în discuţii pentru renunţarea la subvenţia pentru apa caldă menajeră, însă nu s-a luat o decizie“, a spus, ieri, Sorin Oprescu.

Străzile „înghit” dublu faţă de 2009

Buget mai mic a primit şi Poliţia Comunitară. În schimb, Administraţia Străzilor are pentru acest an mai mulţi bani, peste 490 de milioane de lei, valoarea prevăzută pentru investiţii fiind de două ori mai mare decât în 2009. Creşteri au fost acordate şi pentru Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti şi Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân.

Şi aparatul propriu al municipalităţii are în 2010 o sumă dublă faţă de anul trecut, creşterile fiind urmare a faptului că, începând din acest an, municipalitatea funcţionează în alt sediu, pentru care se va plăti o chirie de aproximativ 2,7 milioane de euro pe an.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite