Schimbarea la faţă a Pieţei Universităţii. FOTO: Vedeţi aici schiţele viitoarei parcări subterane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta parcare din zona statuilor va fi înlocuită de spaţii verzi şi de bănci pentru pietoni. Pe lângă cele 400 de locuri de parcare, în subteran va fi construit şi primul sistem de parcare inteligent pentru biciclete din Bucureşti.

Noua parcare subterană de la Piaţa Universităţii a fost concepută pentru a fluidiza traficul din Piaţa Universităţii. După câteva luni bune în care muncitorii au lucrat noapte de noapte la mutarea statuilor de la Universitate în Parcul Izvor, construcţia parcării ar trebui să înceapă luna viitoare.

„În prezent se aşteaptă aprobarea PUZ-ului aferent obiectivului de investiţie, iar în paralel se derulează activităţile specifice depunerii Proiectului pentru Autorizaţia de Construire“, a declarat Manuela Dediu, din cadrul biroului de presă al Primăriei Capitalei. Ea a adăugat că autorizaţia de supraveghere arheologică a fost obţinută.


Proiect de 18 milioane de euro

Parcarea de 400 de locuri costă în jur de 18 milioane de euro, suma urmând să să fie investită de firma spaniolă Inter Parking, care îşi va recupera banii prin exploatarea parcării pe o perioadă de 36 de ani.

Tariful mediu la parcarea subterană de la Universitate va fi de 0,38 euro pe oră, iar municipalitatea va încasa de la dezvoltatorul proiectului 50% din cifra de afaceri a acestuia. Construcţia va avea trei niveluri şi două intrări: una din strada Toma Caragiu, iar cealaltă de pe str. Academiei. „După terminarea lucrărilor, problema parcării în centrul Capitalei nu va mai fi dramatică“, declara, în urmă cu câteva luni, primarul general Sorin Oprescu.

După 16 luni de lucrări, când se presupune că parcarea ar trebui să fie gata, cele patru statui, Gheorghe Lazar, Mihai Viteazu, Spiru Haret şi Ion Heliade Rădulescu, vor fi readuse la Universitate.


Parcare inteligentă pentru biciclete

Cei care preferă să circule cu bicicleta prin oraş vor avea şi ei, începând de anul viitor, în acelaşi loc, o parcare specială. Biceberg, sistemul inteligent de parcare a bicicletelor în subteran, va ţine mijloacele de transport pe două roţi în siguranţă.

Sistemul inteligent primeşte bicicleta cu ajutorul unui card cu cip şi o introduce în subteran. Tot pe acelaşi sistem, proprietarul o poate recupera. Un astfel de sistem este folosit în mai multe oraşe din Europa încă din anul 1994 şi poate primi până la 90 de biciclete.

Intrarea în parcare va fi amplasată vizavi de Universitate, iar la exterior bucureştenii vor avea la dispoziţie un spaţiu de relaxare cu băncuţe şi spaţii verzi. Parcarea va mai cuprinde un birou de informaţii, grupuri sanitare, rampe de acces şi de ieşire şi camere de întreţinere a parcărilor.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite