Scandal la Palatului Ştirbei: Proprietarul acuză ONG-urile care au protestat ieri de denigrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am aflat cu surprindere şi indignare de protestul organizat marţi de 14 indivizi care se opun unui proiect avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi care va crea mii de locuri de muncă şi va aduce o investiţie de peste 100 de milioane de euro", a spus Ovidiu Popescu.

Consider că protestul de astăzi a unui număr derizoriu de indivizi este o nouă încercare de denigrare a proiectului şi de intimidare şi presiune pusă asupra instituţiilor statului de drept şi în special asupra ministrului Hunor (ministrul Culturii Kelemen Hunor, n.r.) care trebuie să elibereze avizul", spune Ovidiu Popescu într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Circa 20 de reprezentanţi ai mai multor ONG-uri au protestat marţi la sediul Ministerului Culturii faţă de avizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Palatul Ştirbei, ce presupune construirea unui corp de clădire de mari dimensiuni, multifuncţional, cu apartamente, spaţii comerciale şi cinematografe, în spatele acestui monument de categoria A al Capitalei. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), însă ministrul Culturii este cel care decide acceptarea sau respingerea acestui aviz. ONG-urile au cerut ministrului Culturii, Kelemen Hunor, să nu avizeze proiectul şi să îl supună unei dezbateri publice.


Acuzaţii reciproce

"Toate referirile ONG-urilor la acest proiect trădeaza ignoranţa şi aparţin unor proiecte mai vechi care au avut arhitecţi diferiţi. În plus, proiectul a fost prezentat în mod public, dezbaterile CNMI fiind deschise publicului larg", spune proprietarul Palatului Ştirbei, fiind însă contrazis de ONG-uri, care arată că şedinţele CNMI nu sunt publice, citând din Regulamentul de Funcţionare al comisiei, ca şi din răspunsul dat de ministrul Kelemen Hunor la solicitarea de participare a reprezentanţilor Uniunii Arhitecţilor la lucrările CNMI, solicitare ce a fost respinsă.

Ovidiu Popescu mai spune că s-a prezentat în faţa CNMI "cu un proiect solid prin care Palatul Ştirbei va fi pus în valoare şi redat spaţiului public" şi că în proiectul actual sunt respectate "toate cerinţele emise vreodată de minister, CNMI sau ministru". Ministerul Culturii a respins anul trecut proiectul lui Ovidiu Popescu pentru Palatul Ştirbei, cerându-i să vină cu un proiect nou.

"Acţiunea celor 14 indivizi sfidează toate comisiile

"Pe de altă parte, acţiunea celor 14 indivizi sfidează toate comisiile care s-au pronunţat în favoarea acestui proiect. Proiectul de reamenajare al Palatului Ştirbei a fost aprobat în cadrul Comisiei tehnice de Urbanism a Primăriei Capitalei, în cadrul Secţiunii de Urbanism din cadrul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi în cele din urmă la CNMI. Aş vrea să subliniez că în toate aceste comisii sunt arhitecţi şi urbanişti de renume, al căror profesionalism este pus la îndoială acum de o serie de organizaţii care nu au nicio legătură cu urbanismul şi arhitectura", mai spune Ovidiu Popescu.

Pe de altă parte, poziţia ONG-urilor protestatare, care au dat publicităţii propriul comunicat în urma celui lansat de Ovidiu Popescu, este că "toţi cetăţenii au dreptul să îşi manifeste dreptul la patrimoniu, la peisaj, la arhitectură de bună calitate şi, nu în ultimul rând, la un mediu de viaţă sănătos". "Nu întâmplător, exact persoanele care încearcă să explice opiniei publice că acest drept aparţine exclusiv arhitecţilor, urbaniştilor sau membrilor comisiilor enumerate în declaraţia de presă a dlui Ovidiu Popescu sunt cele care urmăresc interesul propriu în detrimentul interesului general", mai spun reprezentanţii ONG-urilor.


CNMI a propus, în şedinţa din 29 septembrie 2010, avizarea PUZ-ului pentru Palatul Ştirbei, Calea Victoriei 107 - 109, după ce, pe 25 noiembrie 2009, a respins proiectul lui Ovidiu Popescu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite