Sărmăluţele şi concursurile din gura târgului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunătăţile toamnei îi îmbie pe bucureşteni astăzi şi mâine la „Târgul care rupe... gura târgului“ de la Muzeul Ţăranului Român.

Must, zacuscă, magiun de Topoloveni, purcei la proţap şi brânzeturi aduse de ciobani tocmai de la Braşov sunt doar câteva dintre delicatesele care pot fi găsite în curtea Muzeului Ţăranului Român.



Un kilogram de telemea adusă de badea Ion, un cioban braşovean nelipsit de la târgurile de specialitate, costă 20 lei, iar la acelaşi preţ poate fi cumpărat şi un kilogram de caşcaval afumat de Topoloveni.



Un borcan de magiunde Topoloveni costă 8 lei, iar unul de zacuscă de Topoloveni, 7 lei. „Noi nu avem nimic picant, la noi totul este absolut natural“, îşi îmbie clienţii cea care vinde produsele dâmboviţene.

Artă populară pe datorie

Meşteşugarii şi-au adus oalele şi străchinile trudite din lut, iar artizanii - iile înflorate cu migala bătrânelor oltence sau maramureşence care mai deţin secretele portului străvechi. Arta populară şi-a găsit şi ea locul, prin farfuriile de ceramică pictate cu motive tradiţionale din diferite zone ale ţării de soţii Carmina şi Peter Brâncoveanu. „Scumpe, da’ frumoase, unice trudite, pe CEC-uri de alocaţie, bonuri de masă, pe caiet, pe datorie, pe cuvânt, cu plata în rate, cu banii la salariu“, anunţă Peter Brâncoveanu pe doritori. Produsele sunt preţuite în „zile de trudă“, preţul pornind de la 80 de lei, până la 200 de lei. „Soţia mea le pictează, eu spăl farfuriile. Ziua de muncă în artă e mai prost plătită decât ziua de muncă la sapă“, mai spune Brâncoveanu.

Click! dă startul concursurilor

Pe lângă masa bogată, târgul de toamnă a pregătit şi concursuri: de salate, de clătite şi de zicale şi cimilituri. Astăzi, la ora 12.00 „Click! Poftă bună“ a dat startul la concursul de salate, iar mâine, la ora 10.00 va avea loc concursul de clătite, jurizat de şapte copii ai angajaţilor Adevărul Holding.


image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite