Bucureşti: Sala de la Nottara, plină cu deţinuţi şi gardieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femei condamnate pentru omor şi bărbaţi închişi pentru viol s-au adunat din toată ţara la Festivalul de Teatru „Exit!“. În holul teatrului, şase fete de la Penitenciarul de Femei Târgşor se pregăteau pentru vernisajul primei lor expoziţii de fotografie.

Imagini cu fete cochete, pline de viaţă, croşetând sau făcând plajă, deţinutele s-au fotografiat şi şi-au imortalizat colegele în momente de relaxare, învăţând tehnica de la unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi, Cosmin Bumbuţ. El a organizat în închisoare un atelier de fotografie pentru tinerele private de libertate. „Nu  mai predasem fotografie de mult, aşa că mă întrebam cu teamă când am început ce le voi spune“, povesteşte artistul.

Marilyn Monroe de Târgşor

Una dintre imaginile uimitoare ale expoziţiei este o fată care se transpune în rolul celebrei actriţe Marilyn Monroe. „Domnul Bumbuţ a spus că Ştefania e cea mai bună imitaţie a lui Marilyn, aşa cu rochia în vânt“, râde o fată. „A fost interesant, chiar şi când am fost certată pentru greşelile făcute în fotografii. Am descoperit frumosul participând la acest curs“ sunt gândurile lui Y.Z., fostă deţinută, care apar în revista „Punctum“, editată de Bumbuţ.

„Cursul a fost cel mai distractiv şi ne-a captat atenţia. Eu sunt o fire visătoare de felul meu şi, prin acest experiment am simţit că nu mai făceam parte din penitenciar“, a spus Ştefania Grosu, închisă pentru trafic de droguri.

Imaginile redau ipostaze dintre cele mai obişnuite, dar surprinzătoare pentru deţinute. Astfel, Mariana Coman, care stă la Târgşor de cinci ani pentru omor, a spus că se inspiră din imaginaţie când fotografiază, dar şi din lecturi. „Ajunsă după gratii am înţeles ce înseamnă libertatea. E cea mai de preţ. La cursul de fotografie a fost ca afară“, mărturiseşte condamnata.

În timp ce aşează imaginile pe panourile din holul teatrului, femeile se implică în ceea ce fac şi îşi imaginează cum ar arăta mai bine fotografiile pe pereţi. „Se strică simetria dacă aşezi aşa“, o corectează Mariana pe o altă fată.

Comedii abstracte cu deţinuţi

În sală, pe scena teatrului de pe bulevardul Magheru „trupele“ de deţinuţi se pregăteau pentru debutul lor. „Noi suntem de la Penitenciarul din Baia Mare şi prezentăm piesa „Caietul albastru“, prelucrare după Daniil Harms, în regia lui Marian Ilea“, a declarat Crina Suciu, inspector principal.

Într-un decor cu trei colivii de papagali, actorii-deţinuţi vor îmbrăca jobene, fracuri şi aripi de papagal, confecţionate de ei. „A fost greu cu piesa asta, că-i un pic nebun scriitorul ăsta“, spune încurcat Virgil Marincaş, închis de 11 luni pentru distrugere. El a adăugat că nu deţine un rol principal şi că recită un monolog, alături de alţi colegi.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite