STUDIU:Cele mai iresponsabile mame sunt moldovencele şi dobrogencele. Cele mai bune sunt muntencele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al UNICEF arată că există diferenţe majore de la regiune la regiune cu privire la între modul în care sunt informate femeile în perioada prenatală şi după naştere. Dacă în regiunea Bucureşti-Muntenia aproape trei sferturi dintre femei ştiu ce au de făcut la venirea unui copil pe lume, în Modova şi Dobrogea doar un sfert sunt informate.

Studiul UNICEF pleacă de la faptul că în România, durata medie a alăptării la copiii din segmentul de vârstă 0-6 luni este de 3,26 de luni. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.940 de copii care au pănă în 24 de luni.

Specialiştii au constatat că durata medie a timpului de alăptare a fost de 8,83 de luni, în creştere faţă de 6,6 luni cât era în 2004.

Mai citiţi:

Părinţii mamei de 12 ani: „Nu am ştiut că e gravidă“

Haimanale, comuna copilelor care fac copii

Mamele tinere şi cele fără şcoală, cele mai puţin informate

În cadrul studiului s-a descoperit că  doar 56% dintre mame au vorbit despre alăptare cu medicul care le-a ingrijit in timpul sarcinii.

O diferenţă procentuală de 15% s-a observat de altfel că există între mediul rural şi cel urban. Cele mai puţine mame consiliate au fost adolescentele cu vârste cuprinse între 15-19 ani.

S-a depistat astfel ca ponderea mamelor fără şcoală care au beneficiat de informare în privinţa alăptării şi a altor detalii cu rpivre la naştere este de 35%, faţă de 65% în cazul mamelor cu studii medii şi superioare.

Cele mai multe mame informate în perioada prenatală sunt mamele din regiunea Muntenia-Bucureşti (62,7%), urmează Banat-Oltenia cu 49,6% şi Moldova-Dobrogea.


Avantajele alăptării:


Organismul nou-născutului are un sistem imunitar încă imaturşi are nevoie de laptele matern în care se găsesc anticorpi. În afară de nutrienţi, vitamine şi alte beneficii ale laptelui mater, cel mai important aspect este legătura puternică ce se construieşte între mamă şi copil.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite