Bucureşti: S-au internat ca să scape de frig şi sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane s-au refugiat din calea gerului la Spitalul Judeţean Ilfov. Unul dintre cazuri este cel al unei tinere din Dolj, care nu a mai ştiut să se întoarcă acasă şi a fost găsită degerată la groapa de gunoi Glina.

Citiți și: Buzău: Un bătrân de 75 de ani a murit singur în frig

Bolile, frigul, dar şi lipsa banilor pentru plata întreţinerii şi căldurii au trimis, în ultimele săptămâni, sute de pacienţi la Spitalul Juţean Ilfov. „S-a înregistrat în ultimul timp o avalanşă de cazuri sociale, persoane fără venituri, cu sau fără locuinţă, care pe deasupra sunt şi bolnave. Chiar şi cei care au locuinţă au fost nevoiţi să plece de acasă pentru că nu mai aveau bani să plătească încălzirea şi nu puteau supravieţui. Toţi au cerut să fie internaţi”, a dr. Dan Blendea, şeful de lucrări al spitalului.

Medicii spun că toate cazurile au fost internate pentru o perioadă de cel puţin o săptămână,  timp în care cei care nu aveau bani să-şi mai cumpere singuri medicamente au primit tratament în spital. „Sărăcia nu vine nicioadată singură, ci însoţită de boli. Oamenii aceştia au fost internaţi pentru că acasă ar fi murit de frig,  iar afecţiunile de care suferă s-ar fi înrăutăţit”, a mai spus Dan Blendea.

Degerată în groapa de gunoi
Unul dintre cazurile care a stârnit compasiunea medicilor este cel al unei tinere în vârstă de 24 de ani care a fost găsită degerată în groapa de gunoi de la Glina, din Popeşti Leordeni, în urmă cu două zile.

„Femeia avea hipotermie de gradul 1 şi era inconţtientă. Au văzut-o nişte trecători şi au chemat ambulanţa”, a spus Gheorghe Cuculici, medic şef la Unitatea de Primire Urgenţe. După ce a primit îngrijiri tânăra a povestit că este plecată de acasă de mai bine de un an şi este cautată de rude.

Poliţiştii au aflat că tânăra este din Dolj şi că suferă de retard, aşa că nu a ştiut să se întoarcă singură acasă. Un alt caz este cel al unui bărbat în vârstă de 46 de ani, din comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov. El a fost adus la spital de vecini în urmă cu două săptămâni şi a fost internat urgent cu mai multe boli. Are o fractură care nu s-a sudat bine şi suferă de dureri mari, este subnutrit şi, pe deasupra,  are şi un început de TBC.

Bărbatul locuieşte singur de când a murit mama sa, în urmă cu doi ani, iar soţia este plecată de 8 ani în străinătate şi nu a mai auzit nimic de ea. „Supărările şi singurătatea m-au adus în halul ăsta. Noroc că nu am copii că nu ştiu ce făceam acum cu ei, mai ales că de jumătate de an am rămas fără loc de muncă”, a spus bărbatul.

„Săracii ştirbesc bugetul spitalului”
Medicii spun că pacienţii nu pot sta internaţi mai mult de 12 zile, conform legii. „Numai pentru această perioadă Casa de Asigurări de Sănătate decontează cheltuielile cu un pacient. Noi, însă, facem tot ce putem să-i ţinem cât mai mult, chiar dacă asta ştirbeşte din bugetul spitalului. Pe unii reuşim să-i trimitem la adăposturi, dar în condiţii de cod galben. Cazurile sociale, chiar dacă nu suferă de afecţiuni care necesită tratament sub supraveghere, trebuie internate”, a mai spus dr. Dan Blendea.
 



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite