S-au căsătorit sub bombardamentele americanilor din ’44

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa şi Atanase Bucura alcătuiesc cel mai longeviv cuplu din Capitală. Cei doi bătrânei şi-au pus verighetele pe deget în ’44 în timp ce Bucureştiul era bombardat de americani

Povestea soţilor Bucura a început în vremurile când România era sub asediul americanilor în 1944, dar asta nu i-a împiedicat să-şi facă jurămintele de dragoste eternă.


„Am cunoscut-o după ce m-am dus cu fratele ei să repar o maşină, la atelierul mecanic pe care îl avea familia ei. Mi-a plăcut de ea fiindcă era mică şi frumoasă", spune Atanase, acum în vârstă de 88 de ani.

La rândul ei, Constanţa mărturiseşte că şi ea a fost impresionată de aspectul atrăgător al lui Atanase. „Era un bărbat frumos şi, în plus, mergea drept, apăsat. Părea puternic", a dezvăluit femeia, în vârstă de 87 de ani.

Dragoste în vreme de război
Nu le-a fost uşor să-şi oficieze iubirea în timpul în care ţara noastră era survolată de avioane de război. Atanase lucra în armată, dar se furişa din când în când la casa Constanţei, din localitatea Videle.

„Ziua pe care n-am s-o uit niciodată a fost cea de 4 aprilie. M-am întors din Videle, unde am fost s-o văd pe soţia mea. Când ajuns în Bucureşti, tocmai se sunase alarma şi am fost bombardaţi de americani. Nu ştiu cum am scăpat, cred că am fost păzit de îngeri", îşi aminteşte el.

image

Nuntă fără părinţii mirelui
În luna august a aceluiaşi an, cei doi au făcut nunta, la care părinţii mirelui nu au putut să ajungă din cauza războiului. „Ţin minte că am făcut cerere să-mi dea permisie pentru nuntă. Am plecat din Bucureşti şi ne-am luat. Nici poze nu am făcut şi am pus doi naşi de ocazie", povesteşte Atanase.

Când au trecut cei 66 de ani de căsătorie, nici ei nu şi-au dat seama, „nici nu ştiu, mi se pare prea repede", spune Constanţa. Secretul căsniciei lor a fost respectul şi discuţiile dintre cei doi, care se completează perfect. „Eu sunt mai repezită, el mai lento-lento, dar e bine că ne ajutăm", explică femeia. Simt că au avut parte de o căsnicie fericită şi susţin că au avut noroc şi de doi copii minunaţi, Elena (60 de ani) şi Vasile (64 de ani).

În prezent, Constanţa are grijă de gospodărie, la fel ca-n tinereţe, iar Atanase îşi petrece cea mai mare parte din timp citind cărţi. Se mai contrazic din când în când, dar de fiecare dată ajung la o înţelegere. „Nu-i spune partea asta", şopteşte Constanţa, iar Atanase răspunde imediat. „De ce să nu spun, dacă aşa este?".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite