Bucureşti: Românul se trezeşte greu la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar unul din 16 români s-a prezentat astăzi până la ora 10.00 la secţiile de votare  pentru a-şi alege preşedintele.

Numărul alegătorilor de anul acesta este mai mic faţă de cel de la scrutinul prezidenţial din 2004. Astăzi, până la ora 10.00, veniseră la vot 6,17%, în timp ce în urmă cu cinci ani prezenţa la urne a fost de 10,6%, la ora 11.00.

Prezenţa românilor la votul pentru preşedinţie a fost de 6,17% până la ora 10.00. 5,65% s-a înregistrat în mediul urban şi 6,88% în mediul rural. În Bucureşti, prezenţa la vot până la aceeaşi oră a fost de 5,16%.

În ţară sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot. Aceştia mai pot merge la urne în cursul zilei de astăzi până la ora 21.00. Secţiile de votare s-au deschis începând cu ora 7.00. 
Aproape 20 de judeţe au o prezenţă la vot superioară mediei naţionale. Printre acestea se numără Teleorman  cu 9,27%, Giurgiu cu 8,89%, Dâmboviţa cu 9,17%, Mehedinţi cu 8,69% şi  Ilfov cu 8,81%. Printre judeţele unde s-a înregistrat o prezenţă la vot redusă se numără Covasna cu 4,10%, Harghita cu 4,24% şi  Maramureş cu  4,29%.

În timp ce în secţiile de votare mai mult bate vântul, la agenţiile loto din ţară sunt aşteptaţi astăzi să joace aproximativ 750.000 de români. Aceştia se bat pentru un pot de peste 6,8 milioane de euro.

34 de secţii de votare speciale în Bucureşti
Pentru cetăţenii care nu au domiciliul în Bucureşti, dar vor să voteze în Capitală, au fost organizate 34 de secţii de votare speciale, printre locurile alese de Prefectură figurând Gara de Nord, Gara Obor, Facultatea de Drept a Universităţii, căminele din Politehnică şi Grozăveşti şi câteva spitale. Astfel, în sectorul 1 au fost organizate cinci secţii de votare, în sectorul 2 şi 4 au fost organizate trei secţii, în sectorul 3 au fost organizate şapte secţii de votare, iar în sectorul 5 a fost organizată o singură secţie specială, la Facultatea de Drept a Universităţii. Cele mai multe secţii de votare au fost organizate în sectorul 6 al Capitalei, 15, majoritatea dintre ele în cadrum căminelor studenţeşti.

Primele incidente la secţiile de votare

În ţară au apărut primele nereguli în secţiile de votare: ştampile dispărute, bătăi între suporterii unor partide sau buletine de vot lipsă. De asemenea, secţia de votare nr. 1.013 din Capitală a fost închisă până la 8.40, iar peste 150 de persoane au aşteptat zeci de minute pentru a putea vota în această secţie, amenajată la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a anunţat că la numărul unic 112 s-au înregistrat, până la ora 11.00, 220 de sesizări privind posibile fraude electorale. De asemenea, până la ora 11.00, s-au înregistrat în total 103 incidente în secţiile de votare din ţară. Ministerul Administraţiei şi Internelor solicită cetăţenilor să informeze Poliţia cu privire la nereguli.

La secţia de votare specială numărul 637, din incinta Spitalului „Victor Babeş“ din Capitală, bolnavii contagioşi au votat cot-la-cot cu ceilalţi alegători cu reşedinţa în alte judeţe. În această privinţă, preşedintele comisiei, Gelu Vasile, spune că „ordinele se execută, nu se discută“. „Oricum, au fost lăsaţi să intre în faţă“, a mai spus preşedintele comisiei.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite