Românii au mai multe şanse să se angajeze în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţări precum Franţa, Olanda, Germania, Emiratele Arabe Unite, Danemarca sau Norvegia caută  specialişti în toate domeniile. Potrivit site-urilor de recrutare, interesul românilor pentru locuri de muncă în afară este chiar şi de 6 ori mai mare ca anii trecuţi, în domenii ca Petrochimie  şi Agricultură.

Pentru a câştiga mai bine sau pur şi simplu pentru a scăpa de criza financiară din ţară, mulţi români pleacă să lucreze în străinătate.

Un exemplu este Ana-Maria, o bucureşteancă în vârstă de 32 de ani, care a aplicat de câteva zile pentru un job în Germania în domeniul Agriculturii. Ana-Maria consideră că are toate şansele să fie selectată, pentru că are deja experienţă în domeniu. „Am lucrat în urmă cu 7 ani ca ajutor de apicultor în Austria. Primeam 1.000 de euro lunar. Am o diplomă de absolvire a Şcolii Apicole din Băneasa şi vorbesc bine limba germană“, a spus tânăra.

„Rămân până trece criza financiară“
Deşi are experienţă, ea nu se aşteaptă să câştige mai mult de 1.000 de euro. „Întotdeauna cetăţenii străini sunt plătiţi mai prost decât proprii cetăţeni, aşa că nu mă aştept să obţin prea mult, dar tot este mai bine ca în România“, mai spune Ana-Maria. În prezent, Ana-Maria este agent de vânzări la o firmă din Bucureşti. „Şeful meu nu ştie că urmează să-mi dau demisia. Intenţionez să rămân o perioadă în Germania, până va trece criza financiară din România. Pentru moment îmi caut un job sezonier“, a adăugat Ana-Maria.

„Dacă plec, îmi voi putea plăti ratele la bancă“
Un alt exemplu de bucureştean care a aplicat pentru un post în Germania în domeniul Construcţiilor este Florea Secăreanu în vârstă de 52 de ani. Florea preferă Germania pentru angajare, dar a aplicat şi pentru posturi în Franţa sau în Spania. Ca şi Ana-Maria este deja obişnuit cu cerinţele angajatorilor din străinătate. În urmă cu trei ani, a lucrat ca instalator şi constructor în Canada. „Am un cumnat în Germania, la Stuttgart. Abia am aplicat. Dacă mă angajez în străinătate, îmi voi putea plăti mai repede ratele la bancă şi aşa că trebuie neapărat să lucrez în străinătate“, a explicat bărbatul.

Ofertă de locuri de muncă în Norvegia şi Germania
Potrivit site-ului de recrutare www.myjob.ro, oferta de locuri de muncă pentru specialişti în state ca Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Franţa sau Germania a crescut simţitor faţă de anul trecut. „Pentru Germania, acest lucru este explicabil prin faptul că românii cu studii tehnice sau academice superioare nu mai au nevoie de permis de muncă de la 1 ianuarie anul trecut, iar angajatorii au mai puţine formalităţi de îndeplinit în procesul de recrutare“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, expertul în comunicare al Myjob.ro, Adela Râpeanu. De asemenea, oferta de ingineri în domeniul petrolier s-a dublat sau chiar s-a triplat în ţări ca Oman, Emiratele Arabe Unite sau Qatar.

Cât câştigă românii în străinătate

Potrivit Tjobs.ro, cele mai multe oferte de locuri de muncă sunt în Germania, 9.960 de, în Grecia, 6120 de locuri vacante, şi în Cipru, 5790 de joburi disponibile. Un chelner poate câştiga în Germania între 1.000 şi 1.200 de euro  iar un bucătar între 1.200 şi 1.600 de euro lunar.

În Danemarca, un şofer poate câştiga până la 1.600 de euro iar un o cameristă până la 900 de euro. În Olanda, un muncitor în construcţii poate câştiga până la 1.400 de euro iar un barman 1.000 de euro fără bacşiş. Foarte avantajos este un job pe un vas de croazieră: un manager câştigă până la 2.500 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite