România în grevă generală, peste zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi de atitudinea Guvernului faţă de protestul de ieri din Capitală, liderii sindicali sunt hotărâţi să declanşeze, la 31 mai, greva generală.

Citiţi şi

Zeci de mii de oameni au blocat Capitala

Veteranul mineriadelor

În urma şedinţei de ieri de la Palatul Victoria, membrii Guvernului a decis  asumarea răspunderii privind proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Peste 40.000 de oameni veniţi din toate colţurile ţării au sufocat ieri Piaţa Victoriei protestând faţă de reducerile bugetare anunţate de actualul guvern. Profesori, angajaţi din sănătate, mineri şi pensionari au cerut guvernanţilor să renunţe la reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. În replică, Guvernul a rămas surd la strigătele zecilor de mii de români ajunşi în pragul disperării, şi a decis să-şi asume în întregime răspunderea pentru adoptarea acestei măsuri.
 
Astfel, săptămâna viitoare setul de măsuri propuse de prim-ministrul Emil Boc, menite să scoată ţara din criză, va fi depus în Parlament, însă nu pentru dezbatere, ci doar pentru votare. Dacă aceste măsuri nu vor fi adoptate şi de legislativ, întregul Cabinet va trebui refăcut.

Executivul are posibilitatea să apeleze la această procedură o singură dată pe sesiunea parlamentară.
„Guvernul vrea să se reunească la finalul săptămânii într-o nouă şedinţă pentru a adopta proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor, după discuţii în Coaliţie. Premierul vrea să îşi asume răspunderea în Parlament săptămâna viitoare, data preferată fiind 25 mai, imediat după Rusalii“, au precizat surse oficiale.

Sindicaliştii vor grevă generală

Liderii sindicatelor din România privesc această decizie ca o scânteie care ar putea duce la declanşarea dezastrului. „Nu am fost nici măcar chemaţi la discuţii. Eram siguri că Guvernul îşi va asuma răspunderea. Protestele însă vor continua. Cel de ieri de-abia a încălzit România. Este posibil ca după prezentarea asumării răspunderii în Parlament să fie proteste simultane în toată ţara“, a declarat liderul Confederaţiei Sindicale Meridian, Ion Popescu.

În următoarele zile, liderii confederaţiilor sindicale din România se vor întâlni pentru a analiza decizia Executivului şi pentru a stabili cum vor acţiona. „Până marţea viitoare nu vor mai fi proteste, dar de marţea viitoare, sigur vor mai fi proteste. Vom decide exact ce şi cum la întâlnirea pe care o vom avea zilele acestea“, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicaliştii din învăţământ şi cei afiliaţi CNSLR Frăţia sunt decişi să declanşeze, de la 31 mai, greva generală nelimitată. „Vor fi mişcări de protest foarte dure. Avertizez că cele mai dificile sunt aţiunile care nu sunt coordonate de sindicate. Atunci oamenii nu vor mai fi atât de paşnici“, a spus preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“, Gheorghe Izvoranu.

Acesta a menţionat că profesorii, în special cei din preuniversitar sunt hotărâţi să blocheze anul şcolar, dacă se va trece la aplicarea reducerilor salariale. „Profesorii nu pun note în catalog şi nu participă  la nicio formă de examinare. La 1 iunie va fi un miting simultan în toate reşedinţele de judeţ din ţară“, a mai precizat Izvoranu.

Avertizez că cele mai dificile sunt aţiunile care nu sunt coordonate de sindicate. Atunci oamenii nu vor mai fi atât de paşnici
Gheorghe Izvoranu
preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite