Roberta Anastase: "Femeile vor să revină la muncă la şase luni după ce nasc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că, după doi ani de concediu maternal, există riscul de profesionalizării femeilor, ea precizând că statisticile relevă dorinţa mamelor de a reveni la serviciu în general după şase luni de la naştere, transmite Mediafax. Mămicile o contrazic şi spun că nu există locuri în creşe, o bonă cere mulţi bani aşa că cei mici nu au cu cine să rămână.

Declaraţiile Robertei Anastase vin în contextul în care Ministerul Muncii pregăteşte introducerea unei perioade mai scurte a concediului maternal, mai exact înjumătăţirea acestuia de la doi ani, cât este acum, la un an.

“Concediul maternal va fi redus la jumătate, iar după expirarea celor 12 luni, mamele întoarse la serviciu vor avea dreptul, pentru încă un an, la o indemnizaţie lunară de 500 lei”, a spus ministrul muncii, Ioan Botiş.

Valoarea indemnizaţiei se va păstra, astfel că mamele care au muncit pe salarii mici cel puţin 12 luni înainte de a intra în concediu de maternitate, vor primi 600 de lei lunar. Cele care au avut salarii mai mari, vor primi o indemnizaţie lunară de 85% din valoarea salariului, dar nu mai mult de 3.400 de lei. Mamele vor fi răsplătite cu 500 de lei lunar, pentru încă 12 luni, pentru că se întorc la muncă după ce copilul împlineşte un an.


"Există un risc al deprofesionalizării"

Anastase a mai spus că nu este un lucru "deloc condamnabil" faptul că, în acest moment, Guvernul se gândeşte la o "formulă de bonus" pentru părinţii, în special mamele, care optează să se întoarcă la locul de muncă după doar un an de concediu pentru creşterea copilului.

Menţionând că răspunde în primul rând ca sociolog, Anastase a afirmat că există multe statistici care relevă dorinţa femeilor de a reveni la locul de muncă după o anumită perioadă de timp, în general după şase luni de la naştere.

"Obiectiv vorbind, ca femeie, fiecare trebuie să găsim un echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională şi, după doi ani, unei femei îi este foarte greu să se întoarcă la locul de muncă, existând un risc al deprofesionalizării", a apreciat Roberta Anastase.

Ea a mai spus că ar fi utilă, în acest sens, realizarea unei statistici care să releve câte femei îşi păstrează locul de muncă pentru o lungă perioadă de timp în condiţiile în care revin la serviciu după doi ani de concediu maternal.

O lege retroactivă

Reprezentanţii Minsterului Muncii iau în calcul şi alte variante ale noii legi care includ schimbări şi în ceea ce priveşte mămicile care se află deja în concediu de maternitate. Una dintre aceste variante prevede ca mamele care au născut de curând şi se află deja în concediu maternal, vor fi obligate să se întoarcă la muncă după cu an cu toate că ele au luat decizia de a aduce pe lume un copil ştiind că vor avea grijă de el doi ani.

Mamele sunt indignate de aceste schimbări şi spun că un copil are nevoie de prezenţa constantă a mamei în primii ani de viaţă. “Nu ştiu cu cine îl voi lăsa dacă voi fi obligată să mă întorc la muncă după un an. La creşă nu sunt locuri şi pentru grădiniţă e prea mic. O bonă trebuie plătitiă cu aproximativ 1.200 de lei lunar şi cu tot cu bonusul lor nu-mi permit”, ne-a spus Alina Croitoru, o tânără care a născut în urmăcu cinci luni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite