Restaurantul de lux unde pensionarii mănâncă gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 800 de bătrâni din sectorul 6 al Capitalei vin zilnic între orele 11.00 şi 15.00 la restaurantul „Casa Florescu“ de pe Bulevardul Timişoara unde primesc gratuit o porţie de mâncare. Aceştia sunt oameni cu pensii mici care fac parte din Clubul Seniorilor din sectorul 6. Pe lângă bucuria că primesc mâncare de luni până vineri, aceştia socializează sau joacă şah şi rummy.

Aproape de capătul Bucureştiului, pe Bulevardul Timişoara, un restaurant mobilat în stil antic cu sute de obiecte de decor adunate chiar de proprietar, primeşte zilnic, de luni până vineri, între orele 11.00 şi 15.00, în jur de 800 de pensionari. Bătrânii sunt locuitori ai sectorului 6 şi fac parte din Clubul Seniorilor înfiinţat de Asociaţia pentru Protecţia Cetăţeanului Sector 6. Nu e nevoie să respecţi vreo regulă specială, dacă eşti bătrân, singur şi cu pensie mică eşti primit fără probleme.

Imediat ce se aşează la mese, în grupuri de câte şase sau chiar mai mulţi, în funcţie de prietenii, bătrânii primesc ziarele. Le răsfoiesc nerăbdători să treacă la cealaltă etapă: servirea mesei. Le închid imediat ce văd primul ospătar cu câteva farfurii pe mână. Meniul diferă în funcţie de zi şi de ajutorul dat de sponsor localului, dar pentru cei care îşi aşteaptă porţia nici nu mai contează ce li se aduce.

„300 de lei am şi-i dau toţi pe medicamente“
Sunt persoane care vin aici de cinci ani, chiar de la deschiderea restaurantului, alţii însă au aflat mai târziu. Nea Gheorghe are 67 de ani, iar acum câteva zile a venit pentru prima dată. Au luat loc la o masă şi, împreună cu soţia, completau nerăbdători formularele. „Am aflat abia acum de la un vecin din bloc. Am auzit că mănânci aici degeaba“, spune el în timp ce completa hârtia. Bătrânul povesteşte că are o pensie de 360 de lei din care 300 de lei îi dă pe medicamente. „300 de lei am şi-i dau pe toţi pe medicamente. Soţia are 590, dar şi ea are probleme cu inima. Jumate din bani se duc“, mai spune nea Gheorghe.



„Dăm mâncare gratis şi asta a devenit tradiţie“
Dintre cele 800 de persoane înscrise în acest program, sunt şi bătrâni de peste 80 de ani care nu se pot deplasa până la localul unde primesc gratuit mâncare, aşa că o echipă a Asociaţiei pentru Protecţia Cetăţeanului le duce acasă, o dată pe săptămână, diferite pachete cu făină, ulei, zahăr sau pâine. „Ne sponsorizează diferite firme cu produse alimentare. De obicei primesc o porţie de mâncare, un pahar de vin şi suc, dar sunt şi zile când dăm şi prăjituri“, a spus Ştefan Florescu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Cetăţeanului, dar şi patronul restaurantului „Casa Florescu“.
Acesta şi-a deschis restaurantul în urmă cu cinci ani şi prin intermediul Asociaţiei, susţine că, non-profit, a vrut să-l pună la dispoziţia bătrânilor într-un anumit interval de timp.
„În rest, restaurantul funcţionează normal, intră cine vrea şi se organizează şi evenimente. Faptul că dăm mâncare gratuit pensionarilor din sector a devenit deja o tradiţie“, a mai spus Florescu.

Bilete la film şi la operă
Bătrânii se declară mulţumiţi de tratamentul pe care îl primesc şi speră ca acest program să funcţioneze cât mai mult. „N-avem bani de mâncare şi ne bucurăm că venim aici. Primim şi bilete la film, la operă şi ne plângem de milă unii altora“, spune Elena o pensionară de 64 de ani. Alţi pensionari aflaţi, după cum spun ei, la „a treia tinereţe“ şi-au găsit din nou iubirea. „Avem şi câteva cupluri. S-au cunoscut aici şi s-au cuplat. Sunt persoane în vârstă, dar au reuşit să treacă peste momentele de singurătate“, a adăugat Ştefan Florescu.

image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite