Reprezentanţii ministerelor Administraţiei şi Internelor şi ai Sănătăţii discută astăzi despre combaterea consumului de etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Sănătăţii discută, duminică, noi măsuri de prevenire şi combatere a traficului şi consumului de substanţe etnobotanice comercializate în "magazinele de vise".

Şedinţa interministerială de lucru, la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Sănătăţii şi ai altor instituţii, va începe la ora 16.00, la sediul MAI.

În şedinţa convocată la MAI vor fi discutate şi analizate "modalităţi concrete de eficientizare a acţiunilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, comercializate de aşa-numitele magazine de vise", a anunţat Ministerul Administraţiei şi Internelor, într-un comunicat de presă.

Ordonanţe fără efect

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise. Nici aceste măsuri nu au efecte pe termen lung deoarece proprietarii magazinelor de vise câştigă în instanţă dreptul de comercializa mai departe astfel de produse.

Proiect legislativ care prevede închisoarea pentru vânzătorii de produse etnobotanice

Doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru de la Spitalul de Urgenţe din Iaşi a anunţat că va depune luni în Camera Deputaţilor un proiect legislativ care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru cei care vând sau încearcă sa comercializeze halucinogene.

Iniţiatorul proiectului legislativ privind pedeapsa cu închisoarea pentru comercianţii de halucinogene cere pedeapsa maximă permisă de lege pentru cei care scot bani din „ierburi legale“.

Medicul Ciuhodaru a luat această decizie după ce un bărbat de 35 de ani din Iaşi a încercat să-şi pună capăt zilelor pentru că a fumat etnobotanice. „Anul trecut, 10,7% din elevii de clasa a XII-a chestionaţi au declarat că au consumat stupefiante. Concluzia apartine studiului «Barometrul Adolescenţei 2009, Atitudini şi stil de viaţă la nivelul elevilor de liceu de clasa a-XII-a», realizat de Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Regiunea Nord-Est se distinge în privinţa consumului, înregistrând un procent de 19,9%, fiind urmată de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenţa declarată de 15,1%", a explicat medicul de la Spitalul „Sf. Ioan" din Iaşi.

În acelaşi timp, doctorul-deputat cere, printr-un proiect legislativ, reînfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) „pentru a stabili o politică naţională împotriva crimei organizate legate de aceste produse".


Bucureşti-Ilfov, pe locul trei în ceea ce priveşte numărul celor ce consumă etnobotanice

Studiul a fost realizat în perioada 15 octombrie-5 noiembrie 2009, pe 1.290 de elevi. Rezultatele indică faptul că, în cazul elevilor de clasa a XII-a, Bucureştiul nu mai este principalul oraş din România în care se consumă droguri, regiunea Bucuresti-Ilfov fiind pe locul trei în ceea ce priveşte procentul înregistrat.

Marijuana este drogul cel mai consumat, urmată de substanţe etnobotanice. 3,6% dintre tinerii care au participat la studiu au declarat că au tras Magic, produs care conţine mefedronă, 2,2 au consumat Spice, care conţine canabinoizi sintetici.

Tot statisticile arată că 300.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilegale. „Consumul de etnobotanice a crecut de 4 ori într-un singur an, iar cazurile de depedendenţă au crecut cu 35%", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite