Registrul Comerţului, mai eficient fără judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când au plecat magistraţii, înregistrările şi modificările în statutul firmelor se fac mult mai repede. Angajaţii Registrului Comerţului Bucureşti au reuşit să rezolve, într-o săptămână, jumătate dintre dosarele “amânate” de magistraţi în ultimele 3 luni şi jumătate.

În urmă cu o săptămână, guvernul a decis ca soluţionarea cererilor de înregistrare a firmelor să treacă din competenţa judecătorilor în cea a directorului Registrului Comerţului din Capitală şi a angajaţilor delegaţi de acesta. Hotărârea a avut consecinţe pozitive imediate, mai mult de jumătate dintre dosarele lăsate nesoluţionate de magistraţi fiind rezolvate de angajaţii proprii ai instituţiei în numai câteva zile. Este vorba de peste 5.000 dintre cele aproximativ 11.500 de cereri pe care judecătorii nu le verificaseră.

1.500 de dosare, restanţă săptămânală

Ordonanţa executivului, intrată în vigoare în 14 ianuarie, a venit ca răspuns la protestul magistraţilor din toamna anului trecut. La data de 29 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti a hotărât ca numărul dosarelor analizate în cadrul fiecărei şedinţe de judecată de la Registru să nu depăşească 50 de constituiri şi 100 de menţiuni.

De asemenea, judecătorii au decis reducerea numărului şedinţelor săptămânale, de la patru, la trei. Având în vedere că erau trei judecători care se ocupau de analizarea dosarelor, săptămânal au ajuns să fie soluţionate maximum 1.050 de cereri, în condiţiile în care media dosarelor depuse la instituţia economică a fost, în 2009, de aproximativ 500 pe zi, respectiv 2.500 de dosare pe săptămână. La un calcul simplu, aproape 1.500 de dosare rămâneau, săptămânal, nesoluţionate.

Dosarul, gata în câteva zile

Reprezentanţii firmelor bucureştene sunt mulţumiţi de efectele Ordonanţei. „Magistraţii ajunseseră să se dea termen de judecată chiar şi pentru aprilie 2011. Înainte de luna octombrie a anului trecut, dosarele erau semnate de judecători peste câteva zile, nu peste un an şi jumătate. Acum s-a revenit la normal, iar termenul de eliberare a dosarului este de circa patru zile de la depunerea actelor”, a spus Elena Bălan, avocat.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite