Regele Mihai I a rupt legăturile istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun membru al familiei regale nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen". Regele Mihai I a anunţat că, începând de marţi, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit, se arată într-un material transmis de Biroul de presă al Palatului Elisabeta.

Regele Mihai I precizează că decizia sa se bazează pe "autoritatea nedisputată ca Şef al Casei Regale a României", luând în considerare decizia Regelui Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale şi urmând datoria sa fată de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii săi, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate la 30 decembrie 2007.

"Acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern. La data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit. În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia Sa din anul 1921, Familia Regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de 'al (a) României". Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de 'Hohenzollern-Sigmaringen', şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de 'Casa de Hohenzollern-Sigmaringen. Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de "Casa Regală a României", precizează Regele Mihai.

Familiei Regale a României nu va mai purta niciun titlu de Hohenzollern

Totodată, de la aceeaşi dată, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern, a anunţat Regele Mihai I.

"Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie", menţionează documentul.

Majestatea Sa a informat că au fost amendate Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României: "Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor 'de Hohenzollern," 'de Hohenzollern-Sigmaringen" şi 'de Hohenzollern-Veringen," în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României. Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României".

Documentul, datat "La 10 mai 2011, la Palatul Elisabeta din Bucureşti" este semnat Mihai R.

image

Motivul pentru care Casa Regală a luat această decizie îl reprezintă o serie de procese deschise împotriva Casei Regale din România, în Germania, de un anume prinţ Karl de Hohenzollern, nemulţumit că titlul nobiliar i-a fost atribuit şi principelui Radu. Pentru a pune capăt proceselor care durează deja de prea multă vreme, Casa Regală a luat decizia de a renunţa la numele de "Hohenzollern-Sigmaringen".

Citiţi mai multe despre cum trăiau românii în vremea regalităţii pe forbes.ro: http://www.forbes.ro/Cum-au-trait-romanii-in-timpul-regalitatii_0_1265.html

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite