De la jurnalismul economic la săpunul ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriind despre businessurile altora, cei doi jurnalişti-prieteni s-au gândit să-şi deschidă propria afacere. Au ajuns la producţia de săpun 100% natural şi ştiu totul despre ce înseamnă o piele hidratată.

Obişnuiau să scrie poveştile de succes ale oamenilor de afaceri sau ştiri despre pieţele de capital până şi-au dat seama că pot fi ei protagoniştii ştirilor. S-au gândit să-şi deschidă o afacere care să corespundă unor criterii clare: să aibă un plan realist, costuri de lansare relativ mici şi profit sigur. După ce au cochetat cu câteva idei, au ales soluţia care astăzi a prins contur de afacere: confecţionarea de săpunuri ecologice făcute manual. „Ideea ne-a venit, de fapt, de la sora mea mai mică, Andreea, care e dispusă să-şi dea toţi banii pe cosmetice naturale. Apoi m-am documentat şi am văzut că aproape jumătate dintre americani îşi fac săpunul în casă şi că moda eco ia amplaorea. Noi, cu săpunul ecologic, suntem pe o nişă care acum se dezvoltă”, povesteşte Răzvan.

De la hobby la afacere
De pe internet au aflat reţeta şi, prin practică, au ajuns să descopere secretul săpunului perfect: extra ulei esenţial pentru un parfum persistent, ceai în loc de apă şi florile de levănţică ce rămân în palme când săpunul se topeşte. Săpunul se fabrică ori la Răzvan, ori la Ciprian acasă şi procesul pentru o serie de săpunuri durează cam trei săptămâni. Apoi este împachetat rustic într-un săculeţ de rafie cusut la maşină de Ciprian.

Cum era firesc, prima „producţie” a fost un eşec, săpunul sfărâmându-se între degete pentru că nu a fost preparat la temperatura optimă, băieţii încurcând gradele Celsius cu Fahrenheit, aşa cum era prezentată reţeta pe un site străin. Apoi, când compoziţia le-a ieşit, cei doi au căutat posibilităţi pentru a-şi îmbunătăţi marfa. „Acum folosim uleiuri de cocos, palmier şi măsline, dar vrem să ne îmbogăţim gama cu lapte de capră, luat de la un vecin şi cu miere”, spune Răzvan povestind cum săpunul fabricat de el este foarte hidratant iar levănţica din el ajută la un somn liniştitor. Vorbesc pe limbajul doamnelor pentru că ele sunt principalii lor clienţi. „Nu suntem gay”, glumesc ei după ce îşi expun cu savoare teoria pielii fine.

Fără coloranţi
Dacă la început a fost un hobby, Răzvan şi Ciprian au învăţat mai apoi că nu poţi fi om de afaceri part time aşa că au renunţat la job-urile de jurnalişti pentru a face şi vinde săpunuri. Mai au un secret al afacerii: nu fac rabat de la calitate şi nu înlocuiesc niciun element natural cu unul artificial pentru a face o concesie calităţii în favoarea aspectului. „Săpunurile colorate care arată foarte bine au în ele coloranţi. Niciodată n-o să facem asta cu săpunurile noastre, chiar dacă nu vor arăta la fel de bine”, conchide Ciprian.

Cum se numeşte săpunul vostru şi cum îl promovaţi?
Se numeşte Terrapy Natural Soap şi deocamdată are doar un cont pe facebook. Îl promovăm printre prieteni şi curând vom avea şi un site. Noi sperăm să ca săpunul natural să nu mai fie doar la modă ci să devină o obişnuinţă. Aşa cum ar trebui să se întâmple şi cu mâncarea bio.
Care a fost etapa cea mai grea în producerea săpunului?
Nu am găsit formele în care să turnăm săpunul. Întâi am făcut noi unele din lemn dar apoi am găsit pe un site din America şi le-am comandat. Sunt destul de scumpe şi de aceea deocamdată nu avem decât săpunuri pătrate şi unele cu o siluetă de femeie. Oricum, primordială e calitatea şi apoi aspectul.

Ce le place
Răzvan citeşte şi face sport. Spune să îi place tot ce-l face mai sănătos fizic sau intelectual. Ciprian este un vegetarian convins, de aceea afacearea cu săpunul eco i s-a potrivit mănuşă. Se ocupă de marketingul businessului şi lucrează la o campanie de publicitate pentru promovarea săpunului.

Ce nu le place
Niciunuia nu-i place să depindă de altcineva. Dacă la Răzvan acest „altcineva” s-ar traduce prin guvernanţi şi deciziile lor, la Ciprian înseamnă oricine, de la edili la oameni de rând. Amândoi urăsc să le fie impuse limite, iar Răzvan are o problemă cu traficul din Bucureşti mai ales pe ploaie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite