Raed Arafat: "Raed Arafat: Planul Roşu a fost validat în Capitală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat astăzi că "Planul Roşu" de intervenţie în caz de situaţii grave a fost validat în Capitală şi în alte câteva judeţe. Este vorba despre un plan de intervenţie care trebuie să asigure un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii de accidente colective sau calamităţi naturale. Arafat a precizat că acest plan

Arafat a precizat că, în ceea ce priveşte Capitala şi alte câteva judeţe, planul a fost validat şi va fi pus în aplicare, în scurt timp.

Subsecretarul de stat a explicat că acest plan reorganizează şi mobilizează resursele necesare unei intervenţii, într-un caz grav, cu zeci de victime.

Arafat a spus că "Planul roşu" a fost deja aplicat în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti şi în timpul mitingului din octombrie din Piaţa Constituţiei. Planul nu va fi aplicat şi la cutremurele puternice sau alte dezastre majore, pentru că în aceste situaţii există deja alte proceduri.


Ce este Planul Roşu

În luna septembrie a apărut Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 1168 / 203 din 2010 pentru aprobarea structurii cadru a Planului roşu de intervenţie, iar la sfârşitul lunii septembrie a avut loc o videoconferinţă pe această temă a secretarului de stat demisionar Mihai Capră din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi subsecretarului de stat Raed Arafat cu prefecţii, inspectorii şefi ai ISU şi medicii coordonatori ai serviciilor de ambulanţă şi SMURD.

Planul roşu de intervenţie trebuie să asigure un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii de accidente colective sau calamităţi naturale, cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp, având ca rezultat victime multiple sau potenţial de producere a mai multor victime.

Planul roşu de intervenţie se elaborează la nivel judeţean de către inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi este avizat de prefect, urmând să fie semnat de către reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate. După elaborarea şi avizarea de către prefect, planul roşu de intervenţie este aprobat de către inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Se activează de către prefect

Planul roşu de intervenţie se activează de către prefect la solicitarea inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în baza informaţiilor obţinute de la dispeceratele de urgenţă prin numărul unic de apel 112 de la primele echipaje sosite la locul intervenţiei şi de la sistemele de monitorizare conectate la dispeceratele medicale sau ale structurilor din teritoriu ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

De asemenea, în plan va fi prevăzută faza de pre-alertare, respectiv modalitatea de declanşare a acestui plan la primirea apelului telefonic în care se menţionează despre producerea unei situaţii de urgenţă cu victime multiple sau în care gravitatea lor depăşeşte capacitatea de intervenţie a structurilor locale. Planul roşu de intervenţie trebuie să includă colaborarea structurilor la nivel interjudeţean, regional şi naţional.

Declanşarea planului roşu de intervenţie presupune concentrarea structurilor SMURD la locul producerii evenimentului; alertarea structurilor care cooperează în aplicarea planului în vederea concentrării forţelor necesare; completarea în funcţie de necesitate, cu până la 30% din ambulanţele aflate în tura de serviciu; alertarea personalului care încadrează echipajele SMURD şi de ambulanţă aflate în tura liberă şi prezentarea acestora la locurile stabilite în plan; asigurarea intervenţiei în zona de competenţă cu structurile rezultate; completarea echipajelor ambulanţelor şi deplasarea acestora la locul indicat de către pompierii militari în vederea înlocuirii echipajelor SMURD.


Planul roşu de intervenţie prevede:

Acordarea primului ajutor şi asistenţa medicală avansată de urgenţă; efectuarea triajului medical al victimelor; organizarea triajului de evacuare şi evacuarea pacienţilor împreună cu pompierii militari; primirea victimelor la nivelul unităţilor şi al compartimentelor de primiri urgenţe din cadrul spitalelor; cooperarea cu organele de cercetare la faţa locului; comunicarea cu familiile victimelor şi informarea acestora; asigurarea asistenţei psihologice; asistarea victimelor şi familiilor acestora. În situaţia în care evacuarea victimelor de la faţa locului nu este posibilă se va solicita sprijinul elicopterelor din dotarea structurilor militare (Interne şi Armată). Elicopterele vor putea fi folosite şi pentru transportul personalului de intervenţie sau de materiale, atunci când nu pot fi transportate pe cale rutieră. Măsura de informare a populaţiei se va realiza cu sprijinul mass-media imediat după activarea planului roşu de intervenţie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite