Protecţia muncii în variantă comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ochelarii de protecţie vă protejează ochii“: aşa sună unul dintre mesajele de atenţionare de-acum două decenii de pe afişele din instituţii. Reprezentanţii „Atelier 35” au adunat cele mai absurde şi creative mesaje în expoziţia „Riscuri Mecanice. Afişe securitatea muncii“.

Puţini sunt cei care mai ştiu cum arătau desenele explicative care umpleau până la mijlocul anilor ‘90 holurile instituţiilor sau şantierele oraşelor. Acele plăcuţe desenate manual şi exagerat de explicit sunt necunoscute mai ales pentru tinerii care nu au avut contact cu acea perioadă.
 
Imaginile desenate manual încercau să ofere cât mai multe informaţii despre cum te poţi proteja în timpul muncii pe un şantier, despre cât de periculoase sunt ţigările, anumite substanţe, iar cele mai multe dintre mesaje relatează cât de important este să porţi casca de protecţie.

Astfel, mulţi dintre cei care nu ştiau de această expoziţie inedită, dar au trecut pe strada Şelari din Centrul Vechi, au fost atraşi de culorile aprinse ale exponatelor. „Mi-au sărit în ochi şi am zis să intru să văd despre ce este vorba. Nu ştiam de existenţa acestor mesaje. Sunt extrem de haioase atât textele cât şi desenele“, a spus Valentina, o tânără de 17 ani.

image

O colecţie de artă anonimă
Cele 130 de plăcuţe de atenţionare sunt desenate manual, minuţios, iar dacă odinioară mesajul părea serios şi educativ, acum stârnesc hohote de râs. Desene cu personaje haioase sunt însoţite de texte precum: „Nu turnaţi apă în acid sulfuric“ sau „Unde nu-i cap vai de picioare“.
„Cele mai multe dintre afişe, bănuim că au fost concepute undeva între anii ’70  – ‘80“, a spus Vlad Ionescu, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Afişele au fost descoperite de reprezentanţii „Atelier 35” pe blogul afise-sm.blogspot.com. „Din păcate nu ştim prea multe despre ele. Fac parte probabil dintr-o arhivă, iar cele din fabrici cred că erau mai mari. Afişele erau făcute de graficieni sau designeri de afiş. Numele artiştilor care le-au creat nu au fost înregistrate în arhivă, prin urmare este o colecţie de artă anonimă“, a explicat Vlad. Catalogul care conţine aceste mesaje, expuse ulterior în atelier, era însă datat cu anul 1993.



Calitate „non-standard“
Ceea de oferă un haz aparte acestor avertizări este faptul că, deşi erau publice, nu erau conforme unor standarde internaţionale. Astfel, ele devin extrem de comice şi creative. „Ce ni s-a părut interesant la această colecţie şi motivul pentru care am hotărât să readucem în spaţiu vizual contemporan aceste afişe este calitatea lor <non-standard>“, mai spune Vlad. Bucureştenii vor avea ocazia să mai vadă aceste afişe şi următoarea săptămână.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite