Primul spital privat pentru bolnavii de Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este inaugurat primul spital destinat pacienţilor cu Alzheimer şi alte forme de demenţă. Internarea costă aproximativ 1.500 de lei lunar.

Centrul “Oxxygene Alzheimer Center”, primul spital privat din România dedicat pacienţilor cu demența Alzheimer sau alte forme de demență, va fi inaugurat astăzi. Centrul dispune de 51 locuri de cazare, împărțite în camere de 1,2,3 paturi sau apartamente. Condițiile oferite pun accentul pe calitate și confort, bolnavii beneficiind de camere spațioase, izolate termic și fonic, de supraveghere non-stop, precum și de un sistem complex de monitorizare medicală. Toate camerele au în dotare paturi multifuncționale, frigider și televizor LCD.

Spitalul se află pe Şoseaua Petre Ispirescu, în apropierea şoselei de centură şi internarea costă aproximativ 1.500 de lei lunar.

Ce este Alzheimer

O boală puțin cunoscută în urmă cu câteva decenii, demența Alzheimer devine una din cele mai răspândite și necruțătoare boli din vremurile noastre. Odată cu creșterea duratei de viață, oamenii s-au trezit cu o serie de afecțiuni noi, specifice vârstei înaintate. Alzheimer este o boală ce afectează creierul uman, producând modificări distructive ce determină pierderea memoriei și în final moartea bolnavului. Nu se cunosc exact factorii de producere, însă se pot recunoaște simptomele de manifestare încă din faza timpurie, de debut. Boala nu poate fi oprită ci doar încetinită în evoluție, descoperirea ei în faza incipientă mărind speranța de viață a celui afectat.

Bolnavul de Alzheimer este un bolnav foarte dificil ce necesită supraveghere continuă și medicație specifică. Pentru cei ce au în familie un astfel de bolnav, conviețuirea zilnică alături de acesta poate deveni un calvar, de multe ori aceștia neștiind ce atitudine trebuie să adopte. Informațiile disponibile sunt de cele mai multe ori sumare sau generice, în condițiile în care fiecare bolnav are particularitățile sale.

Istoricul bolii:

La 25 noiembrie 1901, psihiatrul german Alois Alzheimer examinează pentru prima dată o pacientă,  Auguste D., în vârstă de 51 de ani, internată în "Spitalul pentru Bolnavi psihici și Epileptici" din Frankfurt pentru tulburări cognitive progresive, halucinații, idei delirante și degradare a personalității sociale.
Alzheimer notează la început un diagnostic vag: "Boală a uitării" (Krankheit des Vergessens). Evoluția bolii este urmărită timp de cinci ani și, după moartea pacientei în urma unei infecții, creierul obținut în urma autopsiei este examinat in amănunt de Alzheimer, descoperind modificări caracteristice bolii, necunoscute până atunci.

Recunoaşterea oficială a bolii, odată cu înfiinţarea în 1992 a Societăţii Române Alzheimer la Bucureşti

  Până atunci erau utilizaţi termeni ca “sindrom psiho-organic deteriorativ” sau “demență senilă”
  În 1998 prin filiala din Timişoara Societatea Română Alzheimer înfiinţează Centrul de Zi pentru pacienţii suferind de boala Alzheimer
  În 2001 se înfiinţează în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie “Ana Aslan” prima “Unitate Alzheimer” din România ce fiinţează până în 2003
  Apar  secţii  de specific  în cadrul spitalelor “Prof. Al. Obregia” şi “Elias”
  În 2008 se înfiinţează Centrul Oxxygene – prima unitate privată cu paturi, dedicată exclusiv pacienţilor cu demență
Statistica bolii:
  Peste 50%  dintre demențe sunt catalogate ca demență Alzheimer
 Din 10 pacienţi cu demență, 2 sunt diagnosticaţi, şi doar unul tratat
  Prevalența este de 1% din populaţie şi de aproximativ  5% din populaţia de peste 65 de ani
  Dintre persoanele ce depăşesc 85 de ani 30%  au o formă de demență

Despre dementa Alzheimer
Dementa este un sindrom caracterizat prin deteriorari ale functiilor intelectuale (abilitati cognitive si emotionale) suficient de severe pentru a interfera cu activitatea zilnica si calitatea vietii, aparute la un pacient in stare de deplina constienta.


Dementa de tip Alzheimer (cel mai frecvent tip de dementa – 60%) este o afectiune degenerativa cu evolutie progresiva de maxim 6-8 ani din momentul diagnosticarii. De obicei diagnosticarea se face in stadiul mediu/ sever sau sever de boala cand prognosticul de supravietuire este de 1-2 ani.
Se estimeaza ca 2-5% dintre persoanele peste 65 ani si peste 25% dintre persoanele peste 85 de ani sunt afectate de boala.
În România, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer  evidenţiază că peste 150.000 de persoane suferă de această maladie si peste 200.000 sufera de dementa Alzheimer si alte forme de dementa, însă având în vedere că o mare parte a bolnavilor nu sunt încă diagnosticaţi, se estimează că numărul total al bolnaviloe de Alzheimer ar putea ajunge la 350.000
Din 10 pacienti doar 2 sunt diagnosticati si doar unul primeste tratament adecvat.
 Din pacate, boala nu este recunoscuta de medici decat cand raul s-a produs, in stadiile mediu, mediu/sever si sever cand tratamentele sunt mai degraba paleative decat curative.
In Statele Unite aproximativ 100 de miliarde de dolari se cheltuie anual  pentru ingrijirea pacientilor cu dementa.  In Romania medicatia specifica  este  gratuita doar  in stadiul usor si mediu, in stadiul sever de boala  familia nu mai primeste acest suport. Statul acorda doar un ajutor de handicap de aproximativ 100 euro/luna.
Asociatia “Gerontologica” si “Oxxygene Alzheimer Center”  din Bucuresti au luat parte la lansarea unui Program National de Educatie si Diagnosticare Precoce a Dementelor sub egida “NU UITA!” al carui prim eveniment va avea loc la Constanta in zilele de 19 si 20 noiembrie 2010.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite